woonhome-slaapkamer-verlichting-lampen-slaapkamer-lamp-1

Verlichting in de slaapkamer, hier moet je op letten

  • 17 februari 2021

  • Door Woonhome

Uiteraard moet een slaapkamer donker zijn om goed te kunnen slapen. Maar ook in deze kamer stel je eisen aan de verlichting en kies je meestal voor meerdere lichtbronnen. Een nachtlampje hoort er in ieder geval bij. Waar moet je verder eigenlijk allemaal op letten bij het kiezen van slaapkamer verlichting? Hieronder volgen een aantal handige tips.

Hoeveel licht heb je eigenlijk nodig?

Ook op een slaapkamer wil je voldoende licht op sommige momenten en het is verstandig om genoeg lichtbronnen te hebben. Hoeveel licht is voldoende? Daarvoor is een Europese richtlijn. Per m2 is 300 lux aanbevolen voor slaapkamer verlichting. Heb jij een slaapkamer van 10 m2? Dan zorgt een eenvoudig rekensommetje ervoor (10 maal 300) dat 3.000 lumen nodig is om deze slaapkamer te verlichten voor optimaal gebruiksgemak. Op elke lamp vind je een aanduiding van lumen.

Niet alleen de oppervlakte van de kamer telt

In sommige gevallen heb je meer licht nodig in de slaapkamer voor voldoende zicht. De hoogte van het plafond en de kleur van de muren speelt hierbij ook een rol. In iedere kamer kan je gebruikmaken van meerdere lampen. Zorg dan wel dat je op een snelle manier voldoende licht hebt zonder alle lampen te hoeven inschakelen.

Een tafellamp werkt ook goed als nachtlampje op je nachtkastje.

Een tafellamp werkt ook goed als nachtlampje op je nachtkastje.

Zorg naast de basis verlichting ook voor sfeerverlichting.

Zorg naast de basis verlichting ook voor sfeerverlichting.

Zorg voor voldoende basisverlichting in de kamer

Als je de slaapkamer binnenkomt moet je met een knop voldoende basisverlichting krijgen op deze kamer. Dat is meestal via een plafondlamp, hangend of vast. Er zijn lampen voor de slaapkamer in iedere soort maat en kleur. Belangrijk in een slaapkamer is dat er meerdere punten zijn waar je het licht aan en uit kan doen. Dat voorkomt dat je uit bed hoeft om dat te regelen. Ook de mogelijkheid om het licht te dempen voor de sfeer is een goed idee.

Leeslamp; Functionele slaapkamer verlichting

Als je nog wilt lezen in bed, is een goede lichtbron nodig. Daarbij is het ook prettig als deze afgeschermd kan worden voor je partner. Een goede leeslamp is flexibel, zodat jij die kunt instellen op de meest efficiënte stand. Aan- en uitdoen moet eenvoudig zijn, bijvoorbeeld met een touch lamp. Ook niet onbelangrijk is dat de lamp stevig geplaatst wordt dat je deze niet in je slaap of bij het wakker worden omgooit. Scherven in de slaapkamer brengen zelden geluk.

woonhome-slaapkamer-verlichting-lampen-verlichting-1

Je kunt ook kiezen voor een staande leeslamp in een hoek van de kamer.

woonhome-slaapkamerlamp-leeslamp-staande-lamp-1

Een vloerlamp of staande lamp kan je perfect gebruiken als leeslamp in de slaapkamer.

Sfeer creëren doormiddel van de juiste verlichting

De slaapkamer is ook de plaats waar we willen ontspannen en tot rust komen. Met licht kun je moeiteloos sfeer creëren in de slaapkamer. Denk aan een mooie lamp in de hoek of aan de muur. Een dimbare lamp die je vanuit bed kunt bedienen, heeft daarbij de voorkeur. Met led-licht heb je nog veel meer opties. Een indirect verlichte spiegel geeft een heel romantische sfeer in een slaapkamer. Ook andere opties, waarbij de lampen kaarslicht imiteren zijn ideaal om sfeer te creëren. Maar juist waar het sfeerlicht betreft, is jouw smaak belangrijk. Ontspanning is persoonlijk en jouw keuze bepaalt dat.

Benieuwd welke keuze je hebt in verlichting voor de slaapkamer? Bekijk hier het hele assortiment met verlichting voor de slaapkamer.

 

Bekijk ook

Verlichting in de slaapkamer, hier moet je op letten

Uiteraard moet een slaapkamer donker zijn om goed te kunnen slapen. Maar ook in deze …

Bekijk

Interessante producten

Secto Design Owalo 7030 wandlamp-Walnoot

Afmetingen: 33x47 cm (Øxh) Materiaal: berken (hout)Lichtbron: meegeleverdFitting: LED5 ...

Zuiver Gringo wandlamp-Messing

Afmeting: 22,5x12x30,50 cm (bxdxh)Materiaal: metaalKabellengte: 160 cm zwarte textuurkabe ...

Louis Poulsen Panthella Mini Tafel tafellamp-Violet

Afmetingen: 25x33,5 cm (Øxh) Materiaal: acryl, aluminium en staalLichtbron: meegeleverdF ...

IKEA – M%C3%96RKR%C3%84DD Led-nachtlampje met sensor – Wit

Gaat automatisch aan als het donker wordt en weer uit als het licht wordt, zodat je er nie ...