woonhome-soorten-gevelbekleding-stacaravan-kunststof-gevelbekleding

Vier soorten gevelbekleding om uit te kiezen voor je huis

  • 01 juli 2020

  • Door Brechtje van Dam

Wil jij de versleten gevel van je woning nieuw leven inblazen? Een budgetvriendelijke optie is gevelbekleding. Door het plaatsen van gevelbekleding kun je een oude woning opnieuw uitstraling geven. Bovendien zijn er verschillende soorten gevelbekleding om uit te kiezen, allen met unieke eigenschappen. Welke gevelbekleding aan jouw wensen voldoet dat ontdek je hier. 

Kies voor een warme uitstraling met houten gevelbekleding

De houten gevelbekleding doet je wellicht denken aan chalets in de bergen. Hout geeft een natuurlijke, elegante uitstraling aan de gevel. Met houten platen op de gevel creëer je bovendien een rustiek uiterlijk. Er zijn veel houtsoorten geschikt voor op een gevel. Kies een harde houtsoort voor een langere levensduur en minimaal onderhoud. De nadelen van hout zijn dat het milieubelastend is en veel onderhoud nodig heeft. Voor wie dat niet wil, zijn er gelukkig alternatieven.

Sommige soorten kunststof zijn amper van hout te onderscheiden.

Sommige soorten kunststof zijn amper van hout te onderscheiden.

Een beperkt budget? Kies kunststof

Kunststof is per definitie goedkoper dan hout en is daarom geschikt voor iedereen met een beperkt budget. Kunststof is een stevig maar betaalbaar materiaal. Natuurlijk zijn er verschillende soorten kunststof om uit te kiezen. Gevelbekleding is doorgaans gemaakt van PVC, polyester, klassieke kunststof of vezelcement. Elke soort heeft bepaalde eigenschappen. Overleg altijd met de leverancier welk materiaal het beste past bij jouw wensen en smaak.

Kunststof als alternatief op hout of beton

Het prettige van kunststof is dat het een veelzijdig materiaal is. Je kunt het dus erg op hout laten lijken door een houtstructuur toe te passen. Ook een betonlook is mogelijk met kunststof. Dit materiaal is echter duurzamer dan hout. Kunststof is bovendien vaak milieuvriendelijk omdat de meeste soorten bestaan uit gerecyclede stoffen. Het is een rotvrije optie, in tegenstelling tot hout. Monteren en bewerken is relatief simpel.

Kunststof gevelbekleding is goed te combineren met andere materialen.

Kunststof gevelbekleding is goed te combineren met andere materialen.

Ga voor stoer en modern met een metalen gevelbekleding

De derde veel voorkomende optie als het aankomt op gevelbekleding is metaal. Dit materiaal is robuust en stoer. Het past goed in een moderne woonstijl. Metalen gevelbekleding kent bovendien veel voordelen. Het is zeer onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Bovendien is het goed te combineren met andere materialen zoals metselwerk.

Metaal is de duurste optie

Het nadeel is de prijs. Metaal op je gevel is zeker geen budgetvriendelijke keuze maar metaal gaat wel erg lang mee. Het is ook minder milieuvriendelijk, mits je kist voor zink of koper. Hoewel je sommige soorten gevelbekleding zelf kunt aanbrengen is dat bij metaal een klus voor een vakman.

Verlaag de temperatuur met een natuurlijke gevelbekleding

Je hebt het vast wel eens gezien: een woning die helemaal volgroeid is met klimop of een andere groene plant. Dit noemen we ook wel een verticale tuin of plantengevel. Deze vorm van gevelbekleding kent veel voordelen. Het verlaagt de temperatuur in huis omdat planten de zon goed opvangen. Het ziet er bovendien sprookjesachtig uit. Het kan helaas wel jaren duren voor de hele gevel begroeid is. Bovendien kost dit soort gevelbekleding veel onderhoud. Dit is dus alleen geschikt voor mensen met groene vingers!

Een groene gevel is charmant maar het duurt lang voor alles volgroied is.

Een groene gevel is charmant maar het duurt lang voor alles volgroeid is.

Bekijk ook

Langer thuis wonen voor senioren, wat komt daar allemaal bij kijken?

Wanneer je jouw leven lang hebt gebouwd aan jouw eigen nestje, wens je uiteraard hier …

Bekijk

Vier soorten gevelbekleding om uit te kiezen voor je huis

Wil jij de versleten gevel van je woning nieuw leven inblazen? Een budgetvriendelijke optie is …

Bekijk

Je woning een nieuwe uitstraling geven

Iedereen is op zoek naar zijn of haar droomhuis. Maar die krijg je niet vanzelf. …

Bekijk

Waar moet je op letten bij een nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er heel wat op je af. Veel mensen …

Bekijk