Drie manieren voor het efficiënt isoleren van je huis

  • 13 juli 2020

  • Door Brechtje van Dam

Goede isolatie van je huis heeft veel voordelen. Je houdt de energierekening laag, woont duurzamer en verhoogt je wooncomfort. Maar hoe zorg je nu voor een echt goed geïsoleerd huis? Dit zijn vier manieren voor het efficiënt en langdurig isoleren van je huis.

Begin altijd met dakisolatie

De meest efficiënte en winstgevende vorm van isolatie is dakisolatie. In het dak gaat de meeste warmte verloren. Warmte stijgt immers. Een goed geïsoleerd dak bespaart gemiddeld 30 tot 40 procent op je energiekosten. Het is bovendien een betaalbare investering. Je hebt de kosten ervan dus snel terugverdiend. Nog een voordeel van goede dakisolatie is toename in je comfort in huis. Tijdens de zomer blijft de hitte buiten en in de winter blijft de warmte binnen. Zowel plat dak isolatie als hellend dak isolatie is een optie.

Dakisolatie bestaat uit een aantal lagen onder de dakpannen. Je kunt dit zelf uitvoeren maar het is een ingewikkelde klus.

Dakisolatie bestaat uit een aantal lagen onder de dakpannen. Je kunt dit zelf uitvoeren maar het is een ingewikkelde klus.

De volgende stap: gevelisolatie

Met name bij oudere huizen is alleen het dak isoleren vaak niet voldoende. Voor het echt efficiënt isoleren van je huis is gevelisolatie – ook wel muurisolatie – belangrijk. Ook goed geïsoleerde gevels en muren verlagen je energiekosten. Muurisolatie heeft echter nog meer voordelen. Het beperkt ook geluidsoverlast vanaf de straat. Bovendien zijn buitenmuren minder koud in de winter.

Binnen en buiten de gevel isoleren

Je kunt zowel binnen als buiten de muren isolerend materiaal aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat isolatie aan de buitenkant duurder is. Het is dan ook effectiever dan isolatie aan de binnenmuur.

gevelisolatie aan de binnenkant van een muur is goedkoper maar ook minder effectief.

gevelisolatie aan de binnenkant van een muur is goedkoper maar ook minder effectief.

Als laatste is er vloerisolatie

Heb je een oud huis gekocht? Is het een echte opknapper met charme maar ook mankementen? Dan is alleen dak- en gevelisolatie soms niet genoeg. Vloerisolatie is dan je derde optie. Tenminste 25 procent van het warmteverlies gaat via de vloer. Voor deze vorm van isolatie is geen verbouwing nodig. Sterker nog: een expert kan dit vaak al binnen een dag voor je aanleggen. Tocht en vocht via de grond en kruipruimte komen je vloer niet meer in.

Vergeet de ventilatie niet

Als je huis eenmaal goed geïsoleerd is dan moet je niet de ventilatie vergeten. Het is belangrijk om frisse lucht binnen te krijgen. Ramen en deuren openzetten helpt. Wie een stap verder wil, kan een ventilatiesysteem aanbrengen voor goede luchtkwaliteit in huis.

Een houten vloer staat goed maar laat ook veel kou door. Goede vloerisolatie is daarvoor de oplossing.

Een houten vloer staat goed maar laat ook veel kou door. Goede vloerisolatie is daarvoor de oplossing.

Tip: vraag subsidie aan

Het goed isoleren van huizen is goed voor het klimaat. De overheid stimuleert dat. Verschillende landelijke en regionale subsidies helpen je om een woning energiezuinig te maken. Vergeet dus niet die subsidies aan te vragen!

Bekijk ook

Grote verbouwing? 5 praktische tips

De start van 2019 is natuurlijk het ideale moment om een nieuw begin te maken; …

Bekijk

Je woning een nieuwe uitstraling geven

Iedereen is op zoek naar zijn of haar droomhuis. Maar die krijg je niet vanzelf. …

Bekijk

1m2 by EeStairs: De overtreffende trap!

Soms heb je maar weinig ruimte in huis. Een trap neemt al snel veel plaats …

Bekijk

Besparen op energie met isolatie

Goede isolatie is ontzettend belangrijk om allerlei redenen. Niet alleen voor het comfortabel wonen maar …

Bekijk