Vier mogelijkheden om jouw droomhuis te financieren

  • 02 augustus 2017

  • Door Woonhome.nl

Ben jij je ook aan oriënteren op het kopen van een huis? Je eerste eigen woning, of doorstromen naar een ander huis met meer ruimte of in een andere plaats? Omdat een huis een grote aankoop is, is het belangrijk goed na te denken over hoe je de aankoop gaat bekostigen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende financieringsmogelijkheden. Deze zijn los toe te passen, maar kun je ook combineren.

1. De woning (gedeeltelijk) met eigen vermogen betalen

Heb je zelf al (een gedeelte van het benodigde) vermogen voor de aankoop van je droomhuis? Bijvoorbeeld door een erfenis of omdat je eerder al je huis hebt verkocht? Voordeel van eigen vermogen steken in een huis is de lagere hypotheeklasten. Ook heb je een kleinere kans op een restschuld bij verkoop van het huis. Nadeel van het inbrengen van eigen vermogen is de mogelijke overwaarde na verkoop. Dit kan weer fiscale gevolgen hebben bij de aankoop van een nieuwe woning. Dit geld kun je dan niet meer voor andere doeleinden kunt gebruiken.

2. Hypotheek via een bank

Als je een hypotheek afsluit bij een bank ga je eigenlijk een lening aan met de woning als onderpand. Maandelijks betaal je hypotheekkosten aan de bank: een gedeelte van de lening en een gedeelte rentekosten. De rentekosten zijn afhankelijk van de hypotheekrente op het moment van afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een annuïtaire (vooral interessant voor starters vanwege de hypotheekrenteaftrek) of lineaire hypotheek. Doorstromers kunnen soms een aflossingsvrije, beleggings- of spaarhypotheek meenemen.

3. Financiering van een woning met een familiehypotheek

Je droomhuis kun je ook financieren door een hypotheek met een derde af te sluiten. Hierbij gaat het vaak gaat om familie. Om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals het annuïtair aflossen binnen 30 jaar en het afspreken van een marktconforme rente.

4. Betaal je huis met een schenking

De schenkingsregels veranderen jaarlijks. Ouders mogen in 2017 een (pleeg)kind tussen de 18 en 40 jaar oud eenmalig €100.000 belastingvrij schenken. Dit is alleen mogelijk indien er niet in vorige jaren van tijdelijke versoepelde regels omtrent schenken gebruik is gemaakt. Ook moet je van het bedrag gebruik maken voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Of voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Je nú goed verdiepen in de financiering van je woning zorgt voor zorgenvrij wonen later!

Bekijk ook

Binnenkijker – Prachtige verzameling van vintage en creatieve woonspullen

Vandaag nemen we een kijkje in het huis van Marije, dat vol opvallende en unieke woonitems …

Bekijk

Voor jou uitgezocht: 5 Verschillende soorten dakramen

Bijna elk huis heeft wel een zolder. Zolders die vaak functioneren als berging maar er …

Bekijk

Schitterende woonspullen volgens een eerlijk mode-concept

ANNLIZ verkoopt design fashion en woonartikelen en focust zich vooral op vrouwen en kinderen. De …

Bekijk

5x moderne bankstellen voor jouw interieur

Ga je binnenkort verhuizen of is je huidige woonhuis toe aan een nieuwe inrichting? Er …

Bekijk