Vier mogelijkheden om jouw droomhuis te financieren

  • 02 augustus 2017

  • Door Woonhome.nl

Ben jij je ook aan oriënteren op het kopen van een huis? Je eerste eigen woning, of doorstromen naar een ander huis met meer ruimte of in een andere plaats? Omdat een huis een grote aankoop is, is het belangrijk goed na te denken over hoe je de aankoop gaat bekostigen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende financieringsmogelijkheden. Deze zijn los toe te passen, maar kun je ook combineren.

1. De woning (gedeeltelijk) met eigen vermogen betalen

Heb je zelf al (een gedeelte van het benodigde) vermogen voor de aankoop van je droomhuis? Bijvoorbeeld door een erfenis of omdat je eerder al je huis hebt verkocht? Voordeel van eigen vermogen steken in een huis is de lagere hypotheeklasten. Ook heb je een kleinere kans op een restschuld bij verkoop van het huis. Nadeel van het inbrengen van eigen vermogen is de mogelijke overwaarde na verkoop. Dit kan weer fiscale gevolgen hebben bij de aankoop van een nieuwe woning. Dit geld kun je dan niet meer voor andere doeleinden kunt gebruiken.

2. Hypotheek via een bank

Als je een hypotheek afsluit bij een bank ga je eigenlijk een lening aan met de woning als onderpand. Maandelijks betaal je hypotheekkosten aan de bank: een gedeelte van de lening en een gedeelte rentekosten. De rentekosten zijn afhankelijk van de hypotheekrente op het moment van afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een annuïtaire (vooral interessant voor starters vanwege de hypotheekrenteaftrek) of lineaire hypotheek. Doorstromers kunnen soms een aflossingsvrije, beleggings- of spaarhypotheek meenemen.

3. Financiering van een woning met een familiehypotheek

Je droomhuis kun je ook financieren door een hypotheek met een derde af te sluiten. Hierbij gaat het vaak gaat om familie. Om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals het annuïtair aflossen binnen 30 jaar en het afspreken van een marktconforme rente.

4. Betaal je huis met een schenking

De schenkingsregels veranderen jaarlijks. Ouders mogen in 2017 een (pleeg)kind tussen de 18 en 40 jaar oud eenmalig €100.000 belastingvrij schenken. Dit is alleen mogelijk indien er niet in vorige jaren van tijdelijke versoepelde regels omtrent schenken gebruik is gemaakt. Ook moet je van het bedrag gebruik maken voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Of voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Je nú goed verdiepen in de financiering van je woning zorgt voor zorgenvrij wonen later!

Bekijk ook

Lampen voor thuis? Een lichtplan maak je zo!

7 stappen voor het maken van een lichtplan Eén van de zaken die je snelst over …

Bekijk

Lekkage voorkomen: zo doe je dat

Er zijn verschillende soorten lekkages die thuis voorkomen. Elke lekkage ontstaat weer op een verschillende …

Bekijk

Baby- en kinderkamer trends in 2016 / 2017

Krijg jij nog dit jaar een kindje en ben je na aan denken over de …

Bekijk

BAM! Tot 50% korting op servies, pannen, bestek en keukengerei

Kookliefhebbers, culi’s en keukenfans opgelet! Cook&Co houdt een opheffingsuitverkoop met heel veel korting. Korting op …

Bekijk