Vier soorten rolgordijnen voor in elke ruimte van je huis

  • 25 maart 2020

  • Door Woonhome.nl

Raamdecoratie is niet alleen de perfecte manier om je huis de sfeer te geven. Het is ook een praktische toepassing voor je ramen. Met raambekleding creëer je meer privacy voor jezelf en houd je de zon buiten wanneer deze te fel schijnt. Er zijn natuurlijk genoeg keuzes als het gaat om raamdecoratie. In de meeste woningen hangen stoffen gordijnen, omdat deze voor veel sfeer zorgen. De meest praktische oplossing is wellicht een rolgordijn. Dit gordijntype is verkrijgbaar in allerlei stijlvolle en betaalbare modellen. Lees in dit artikel over vier soorten rolgordijnen.

Een lichtdoorlatend rolgordijn voor een zonovergoten ruimte

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je een rolgordijn oprollen. Door het gordijn volledig of deels op te rollen speel je met de lichtinval in je kamer. Het oprollen doe je met een touw of koord dat aan het gordijn bevestigd is. Een standaard rolgordijn is vaak niet volledig verduisterend. Ze geven wel meer privacy. Hoeveel licht er doorkomt als het gordijn is afgerold, is bovendien afhankelijk van het materiaal en de kleur. Zo zorg je voor extra sfeer in je kamer. 

woonhome-semi-verduisterende-rolgordijnen-woonkamer-advies-tips

Semi-verduisterende gordijnen laten altijd een beetje licht door maar zorgen wel voor privacy.

Een verduisterend rolgordijn voor rust

De standaard rolgordijnen zijn dus op- en af te rollen, en maken het zo mogelijk om zelf te bepalen hoeveel licht er doorkomt. In sommige kamers wil je echter misschien wel complete verduistering, zoals in de slaapkamer. Voor die ruimten zijn er verduisterende rolgordijnen. In tegenstelling tot andere raamdecoratie kun je met rolgordijnen kiezen voor gedeeltelijke verduistering door ook daar te spelen met de hoogte van het gordijn.

woonhome-grote-rolgordijnen-verduisterend-voor-slaapkamer

Verduisterende rolgordijnen zijn ook beschikbaar in lichte kleuren.

Duo rolgordijnen: het beste van beide werelden

Wil jij een ruimte verduisteren maar ook soms gewoon minder lichtinval creëren? Dan zijn de duo rolgordijnen iets voor jou. Het duo rolgordijn bestaat uit twee beweegbare stofbanen. Een van deze banen is gekleurd, de ander (semi)transparant. Je beweegt deze banen over elkaar heen met een ketting of touw. Je kunt zo spelen met de lichtinval in de kamer. Of je nu een lichte of volledig verduisterde ruimte wil; je past het zo aan. 

Een rolgordijn voor die schuine ramen

Heb jij dakramen in je woning? Dan heb je weinig aan hangende gordijnen. Ook hier biedt het rolgordijn de oplossing. Er zijn namelijk speciale rolgordijnen voor dakramen. Deze kun je diagonaal bevestigen. Een dakraam laat vaak al vroeg op de dag veel zon door en dan is een gordijn essentieel. Is jouw slaapkamer op zolder? Zorg dan dat je kiest voor verduisterende rolgordijnen voor je dakraam. 

woonhome-rolgordijnen-schuin-dakraam-zolder-praktisch-tips-rolgordijen

Rolgordijnen voor het dakraam zijn zowel semi-verduisterend als volledig verduisterend beschikbaar.

Zo kies je de beste rolgordijnen

Ben je overtuigd en ga jij voor rolgordijnen in huis? Dan is er online volop keuze. Vaak is online bestellen een budgetvriendelijke oplossing. Als je online rolgordijnen koopt, bestel dan wel eerst kleurstalen. Zo kun je de kleur en het materiaal van de gordijnen vast zien en voelen. Vaak kost een kleurstaal weinig tot niets. Bestel bovendien altijd meerdere kleurstalen en kies hieruit je favoriet. Er is keuze genoeg! Bekijk ook

Woontrend van 2015 – 2016 Cream Ceramics

2015 is alweer halverwege! Nu er een nieuw seizoen voor de deur staat, is het …

Bekijk

De 7 grootste kostenposten bij het bouwen van je huis:

Wat kost het om zelf een huis te bouwen? Dat hangt af van veel verschillende …

Bekijk

Lex Pott - Spelen met kleur en materiaal

Eigenlijk doen we hem te kort als we zeggen dat Lex Pott kunstwerken maakt door …

Bekijk

Een Bohemian woonstijl voor een Ibiza sfeer

De lente en zomer vragen om een nieuwe look en feel in huis. De Ibiza …

Bekijk