Vier tips om groener en energiezuiniger te wonen

  • 26 juni 2016

  • Door Woonhome.nl

Groener en energiezuiniger wonen: het is één van de beste manieren om bij te dragen aan een beter milieu. Bovendien kun je er ook een hoop kosten mee besparen. En dat willen we allemaal toch wel? Lees daarom vier eenvoudige tips om groener en energiezuiniger te wonen.

Groener wonen is een breed begrip. Denk bijvoorbeeld aan minder afval produceren, geen water verspillen, spullen recyclen én zuiniger met energie om te gaan.”

Tip 1. Maak een switch naar LED-lampen

De meeste huizen in Nederland maken nog altijd gebruik van gloeilampen of spaarlampen. Spaarlampen gebruiken al een stuk minder energie dan de normale gloeilampen. Maar overstappen naar LED-lampen bespaart pas écht veel energie

LED-lampen zijn namelijk nog vele malen zuiniger dan spaarlampen. En het energieverbruik vergeleken met gloeilampen is helemaal een wereld van verschil. Het goede nieuws is dat LED-lampen steeds goedkoper zijn. Daarnaast is de levensduur van deze lampen een stuk langer dan gloei- of spaarlampen.

Tip 2. Upgrade je huishoudelijke apparaten

De grootste hoeveelheid energie die we in huis verbruiken komt van je huishoudelijke apparaten. Een eenvoudige manier om voor een besparing van energie te zorgen is door deze apparaten te upgraden naar meer energiezuinige varianten. Apparaten met een energielabel A leveren dezelfde prestaties, maar met minder energieverbruik. Wanneer jouw huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn is dit goed moment om te investeren in groener te wonen.

Tip 3. Verwarm je woning energiezuinig met een slimme thermostaat

Het inefficiënt verwarmen van je woning is ook een grote verspilling van energie. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met een ‘slimme thermostaat’. Met een slimme thermostaat stel je namelijk de temperatuur van je woning van te voren in, waardoor deze jouw woning op een zo’n efficiënt mogelijke manier verwarmt. Bijvoorbeeld heel geleidelijk of juist op een later warmer deel van de dag. Bovendien leert een slimme thermostaat van de manier waarop de woning verwarmd. Vervolgens optimaliseert de thermostaat dit proces voor een nog efficiëntere verwarming van je woning

Tip 4. Stap over naar zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen op het dak van je woning is een uitstekende manier om energiezuiniger te wonen. Is de aanschaf van zonnepanelen in eerste een redelijke investering, zorgen zonnepanelen daarna voor maandelijkse energiebesparing én kosten. Opgewekt energie afkomstig van zonnepanelen is namelijk schone, groene energie en kost helemaal niets! Zo verdien je op den duur je investering terug en woon je ook nog eens veel groener.

Bekijk ook

Geniet thuis van je vakantiegevoel

Die mooie Indonesische lamp, dat typische Marokkaanse servies, warme meubels uit Noord-Europa of kleurrijke plaids …

Bekijk

Welk type raamdecoratie past in jouw interieur?

Raamdecoratie in een interieur is niet alleen functioneel maar ook een sfeermaker. Met de juiste …

Bekijk

Bestsellers: De stoere vintage lockerkasten van Rootsmann

Wil jij graag opvallen met jouw interieur? Zoek dan een uniek groot meubel dat niet …

Bekijk

Geef je terras een upgrade: vijf ideeën

Het terras is de plaats waar je als je geluk hebt een groot deel van …

Bekijk