Voorkom lekkages in je woning (3 tips!)

  • 21 juni 2015

  • Door Woonhome.nl

Lekkages zijn een van de vervelendste problemen die je in een woning kunt hebben. Natuurlijk zijn er altijd ergere problemen (denk alleen maar aan inbraak en brand), maar lekkage blijft toch ook altijd vervelend. Het grootste probleem aan lekkage is dat je pas vaak laat door hebt dat er iets lekt en het niet altijd direct duidelijk is wat de bron van het wateroverlast is.

Als je last hebt van een lekkage, is het zaak zo snel mogelijk de lekkage te verhelpen of te laten verhelpen door een loodgieter in te schakelen. Toch kun je er zelf nog het een en ander aan doen om lekkages te voorkomen. We geven enkele tips van Loodgieter Den Bosch.

Tip 1. Controleer je dak regelmatig op slechte plekken

woonhome-controleer-dak-lekkage-voorkomen

Lekkage voorkomen, controleer het dak

Vooral als je een plat dak hebt, is de kans groot dat je dak na verloop van tijd te slecht wordt en water door kan gaan laten. Het is handig als je dit ontdekt voor het te laat is, en dus met enige regelmaat de kwaliteit van het dak in de gaten houdt of die kwaliteit laat controleren. Zo kun je hopelijk voorkomen dat je op een gegeven moment met lekkages te maken krijgt.

Tip 2. Zorg dat je dakgoten goed schoon blijven

woonhome-check-regenpijp-lekkage

Lekkage voorkomen, zorg voor schone dakgoten !

Ook dakgoten kunnen een bron van lekkages worden. Doordat de dakgoten verstopt raken, kan het water op een gegeven moment niet meer weg en zal het water de muur in kunnen trekken. Je komt daar pas naar maanden achter, en dan is het al te laat; de muur is dan al door- en doornat en het kan wel maanden duren voor deze weer enigszins opgedroogd zijn. Tot die tijd is de kans groot dat je met schimmel en andere vochtproblemen te maken krijgt.

Tip 3. Controleer af en toe de waterleidingen

woonhome-lekkage-pijpleiding-leidingen-huis-lek-controle-kranen

Lekkage voorkomen, controleer de waterleidingen !

Waterleidingen kunnen gaan scheuren na verloop van tijd. Vaak druppelen de leidingen al een hele poos; op een gegeven moment wordt het te gortig en zal de leiding het begeven. Vaak merk je dan pas dat er iets lekt, maar vaak genoeg zijn de druppelende leidingen al maanden te zien. Wanneer je deze signalen serieus neemt en de waterleidingen laat controleren, en indien nodig vervangen of repareren, als je ook maar enige vorm van vocht waarneemt aan, bij of onder de waterleidingen, zul je jezelf een boel ellende kunnen besparen.

“Zoals bij veel onderhoud geldt ook in dit geval: besparen kan nu misschien voordelig zijn, maar achterstallig onderhoud zal je op den duur veel meer kosten.”

Bekijk ook

Een schattige tafel genaamd Bambi

Caroline Olsson, een Noorse productdesigner, heeft twee tafels in één ontworpen. Haar tafel met de …

Bekijk

Het verbouwen van je woning: aan de slag!

Een woning verbouwen is een pittige klus. Ondanks dat is het ook een enorm leuke …

Bekijk

LED-verlichting in huis: welk licht past bij jou?

Er zijn ontzettend veel verschillende lampen en soorten verlichting verkrijgbaar. Het aanbod is groot waardoor …

Bekijk

Gevonden: vuilafstotende vloeren voor de keuken en badkamer

Zoek je een vloer voor in de keuken, badkamer of het toilet? Cosentino heeft nu …

Bekijk