Waarom het belangrijk is om de schoorsteen te onderhouden

Waarom het belangrijk is om de schoorsteen te onderhouden

  • 08 maart 2020

  • Door Woonhome.nl

Het is om verschillende redenen belangrijk om de schoorsteen te onderhouden. In veel gevallen eist de verzekeraar, dat je de schoorsteen jaarlijks laat vegen. Op deze manier verklein je de kans op een brand in huis aanzienlijk. Zeker een houtkachel is gevoelig voor brand in de open haard.

Er zijn veel risico's van slecht onderhoud, zorg er daarom voor dat je elk jaar de schoorsteen schoonmaakt of laat schoonmaken!

Bij het verbranden van hout komen brandbare stoffen vrij. Deze stoffen hechten zich aan de wanden van het rookkanaal en vormen hiermee creosoot. Op het moment dat vonken uit het vuur ontsnappen en op deze laag terechtkomen, kan dit een brand veroorzaken. Als blijkt dat de schoorsteen niet goed onderhouden is, dan krijg je de ontstane schade niet vergoed.

De risico’s van slecht onderhoud

Niet alleen loop je het risico op een brand, wanneer je het rookkanaal onvoldoende van onderhoud voorziet. Een verstopping van het rookkanaal kan in het geval van een gaskachel voor een koolmonoxidevergiftiging zorgen. Schadelijke stoffen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een verstopping in het rookkanaal niet langer ontsnappen. Ze blijven hierdoor in de woonkamer hangen, met alle risico’s van dien. Koolmonoxide geeft je een slaperig gevoel, waarbij je in je eigen tong kunt stikken.

Tip: hang een koolmonoxidemelder op bij de gashaard. Op deze manier krijg je tijdig een waarschuwing wanneer de concentratie koolmonoxide te hoog is.

Zelf jouw schoorsteen schoonmaken of volledig renoveren is lastig. Het is daarom raadzaam om een schoorsteenveger in te schakelen.

Schoorsteenveger inschakelen voor hulp

Zelf jouw schoorsteen schoonmaken of volledig renoveren is lastig. Het is daarom raadzaam om een schoorsteenveger in te schakelen. Grote organisaties hebben altijd een schoorsteenveger beschikbaar, die je rookkanaal op professionele wijze kan vegen. Dit kan zowel via het dak van je woning, als van binnenuit. Bij het vegen van de schoorsteen zal veel vuil vrijkomen. Zorg er om deze reden voor dat je de ruimte met de open haard vooraf leeghaalt. Je kunt er ook voor kiezen om je meubels af te dekken onder een deken of plastic.

Buitenzijde van de schoorsteen renoveren

Een renovatie van de schoorsteen kan betekenen dat je deze enkel laat vegen. Het is verstandig om verder te kijken en ook de buitenzijde te renoveren. In het voegwerk van de schoorsteen kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Als gevolg hiervan begint de voeg af te brokkelen, wat de schoorsteen instabiel maakt. Je kunt de schoorsteen van nieuw voegwerk voorzien of deze volledig vervangen. Prefab constructies voorkomen dat er lange tijd op je dak gewerkt gaat worden. Bij deze constructies is het merendeel van het werk op externe locatie gedaan. Wel zo prettig!

Bekijk ook

Grindmatten: de stabiele ondergrond voor grind!

Grind is een prachtige ondergrond voor in de tuin. Het is goed beloopbaar, berijdbaar én …

Bekijk

Hoe bereid je je voor op een perfecte winter bbq?

In Nederland gebruiken we de BBQ voornamelijk in de zomer. Maar waarom eigenlijk? Waarom zouden …

Bekijk

Design Salontafel Penta: van staal & Italiaans porselein

“Een verrijking van de collectie van Odesi” De materialen staal en porselein komen de collectie van het meubel- …

Bekijk

Verbouwen in eigen huis: 3 tips

Een nieuw huis op het oog? Of is jouw huidige huis toe aan een verbouwing? …

Bekijk