Waarom goed slapen zo belangrijk is

Waarom goed slapen zo belangrijk is

  • 19 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

Goed slapen is belangrijk voor de mens. Zowel voor ons lijf, onze hersenen als onze gemoedsrust. Te weinig slaap geeft zowel op lange als op korte termijn problemen wat betreft de gezondheid. Kortom, wanneer je goed slaapt dan voel je je ook gewoon veel beter!

Na een goede nachtrust kun jij fris en fruitig jouw dag beginnen!  

Na een goede nachtrust begin je de dag fris en fruitig!

Goed slapen is heel belangrijk voor ons lijf, maar ook voor onze hersenen!

Goed slapen is heel belangrijk voor de productiviteit, ons gewicht en zelfs de lichamelijke beweging.

Hoe tevreden ben jij over jouw slaapkwaliteit?

Er zijn onderzoekers die bekeken hebben hoe het met onze slaap gesteld is. Zij ontdekten dat de meerderheid van de Nederlanders niet heel tevreden is over hun ‘slaapkwaliteit’. Deze Nederlanders slapen niet genoeg, zijn vaak wakker gedurende de nacht of slapen gewoon ‘niet lekker’.

Slaap je te weinig dan voel je je de dag erna niet fit. Vervelend, maar meestal valt hier wel mee te leven wanneer het niet te vaak voorkomt. Want als je doorgaans wel goed slaapt dan is zo’n slechte nacht meestal een uitzondering. Dan is er op een beetje gapen én niet helemaal geconcentreerd zijn na, niet zo heel veel aan de hand. Vaak ligt men wakker vanwege stress, een spannende gebeurtenis of andere zorgen. Bijvoorbeeld voor een examen of een belangrijke presentatie op het werk. Goede slaap voor zo’n belangrijke dag is dan het meest wenselijke.

Af en toe een slechte nacht kan natuurlijk weleens gebeuren, maar als je vaker last hebt van slechte nachten wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen!

Lekker slapen en uitgerust wakker worden is wat we graag willen!

Onderneem actie!

Het goede nieuws is dat wanneer je een slechte nachtrust hebt is dat je er in veel gevallen zelf iets aan te doen is om het te verbeteren. Dat betekent wel dat je in actie moet komen of gewoontes moet veranderen.

Ten eerste kijk je eens heel kritisch naar het hoofdkussen dat je nu gebruikt. Ligt deze eigenlijk nog wel lekker? En is het kussen geschikt voor jouw slaaphouding en lichaamsbouw? Er zijn hoofdkussens voor verschillende slaaphoudingen en die zijn er niet voor niets. Buikslapers hebben bijvoorbeeld een zo plat mogelijk kussen nodig, terwijl je als je op je rug of zij slaapt juist een hoger kussen nodig hebt. Een goede nachtrust creëer je dus met het juiste kussen!

Slaap jij op je buik, rug of zij? Jouw positie is cruciaal bij het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Slaap jij op je buik, rug of zij? Jouw positie is cruciaal bij het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Daarna is het zaak alle dingen die bewezen de slaap kunnen verslechteren te vermijden. Stop al je schermpjes dus minimaal een uur voor je bedtijd weg, en vermijd ook drankjes met cafeïne of alcohol. Denk er ook eens over na of het belangrijk is om de mobiele telefoon op het nachtkastje te hebben liggen? Wellicht slaap je wel veel rustiger wanneer deze ergens in de gang ligt. Toch nog binnen handbereik maar wel ver genoeg van het bed.

Probeer daarnaast iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en de volgende ochtend ook weer rond dezelfde tijd op te staan. Hier regelmaat in brengen helpt je lichaam om een ritme op te bouwen en dat helpt om ’s avonds weer een stuk gemakkelijker in slaap te vallen.

Bekijk ook

Onderhoud jouw huis met gevelreiniging en dakreiniging

Het onderhouden van het interieur is voor iedereen vanzelfsprekend. Het onderhouden van het exterieur is …

Bekijk

Greeploze keukens – prachtig bij een modern interieur

Wanneer je je gaat oriënteren op een nieuwe keuken, moet je goed nadenken over jouw …

Bekijk

Oma, mag ik jouw schemerlamp?

Oude ‘omalampen’ zijn eigenlijk te schattig voor woorden. Mooie, peervormige lampenkappen met bloementjesprints en franjes op …

Bekijk

9 toffe DIY lampen

Door gastblogger Sheelagh (Sheelaghmairi.nl)Wil je graag een gave, unieke lamp om je woon- of slaapkamer mee …

Bekijk