Warm de winter in met een warmer huis

  • 29 oktober 2015

  • Door Woonhome.nl

De herfst is van start gegaan en dit merken we meteen aan de frisse temperaturen. Ook in huis wordt het koeler. Heb je de hulp van je verwarming al in moeten schakelen? Wacht er nog even mee, misschien is dit nog helemaal niet nodig. Lees onderstaande tips en ontdek hoe jij makkelijk én goedkoop je huis een stukje warmer maakt.

Tip 1: Sluit de deuren in huis

Ben jij vaak op de zolderkamer te vinden? En de slaapkamer, daar breng je overdag vast weinig tijd door? Het is zonde als de kachel staat de branden voor niets. Verwarm daarom alleen de ruimtes waarin je veel tijd doorbrengt en draai de radiatorknoppen in de overige ruimtes dicht. Houd de deuren naar deze ruimtes gesloten, zo blijft de warmte in de juiste ruimte.

Vergeet je de deuren vaak dicht te doen, waardoor er veel warmte verloren gaat? Plaats een deurdranger. Deze wordt aan de bovenkant van de deur gemonteerd en zorgt ervoor dat de deur automatisch sluit. Een deurdranger is goedkoop in aanschaf, makkelijk te monteren en helpt je om je huis warm te houden.

Tip 2: Pak de volgende tochtplekken aan

Heb je nu al te maken met winterse temperaturen in huis? Een mogelijke oorzaak is slechte isolatie. Vooral in oude woningen is er veel winst te behalen met isolatie. Nieuwe kozijnen met HR++ beglazing, spouwmuurisolatie of het isoleren van de kruipruimte, stuk voor stuk zijn dit perfecte maatregelen om de warmte in huis te houden. Geen tijd of budget of nog niet toe aan een grote verbouwing? Pak het dan kleiner aan. In veel woningen bevinden zich naden en kieren die zorgen voor een vervelende tocht en veel extra kou in huis. Zo zitten de meeste tochtplekken in huis bij draaiende delen, zoals ramen en deuren. Dicht deze plekken met tochtstrips. Ook door de kieren onder buitendeuren gaat veel warmte verloren. Monteer een strip met borstel aan de onderkant van de deur, om de koude lucht tegen te houden.

“Merk je dat het koud is in je hal? Kijk dan eens kritisch naar je brievenbus en plaats hier een klep voor met een borstel voor extra isolatie!”

Tip 3: Bespaar warmte (en geld) met gordijnen

Heb je mooie gordijnen voor je ramen? Deze hangen er natuurlijk niet voor niets. Doe de gordijnen in de herfst- en wintermaanden dicht wanneer het buiten donker begint te worden. De gordijnen functioneren als extra isolatielaag en verminderen de tocht in huis. Hierdoor voelt het meteen een stuk warmer aan, waardoor de verwarming al snel een graadje lager kan. De besparing kan oplopen tot wel €180 per jaar; zeker de moeite waard.

“En zeg nu zelf, dichte gordijnen maken je huis toch ook extra knus?”

Heb je screens, rolluiken of shutters die je in de zomer gebruikt voor zonwering? In de winter komen deze zonneschermen ook goed van pas. Doe de schermen ‘s avonds en ‘s nachts dicht. Door de extra bescherming voor je ramen, wordt de beglazing minder koud. Hierdoor voelt het in huis een stuk behaaglijker aan en dit zie je terug in je lagere energierekening.

woonhome- interieur-sfeer-onmisbare-warme-accessoires

Interieur met onmisbare warme accessoires

Tip 4: Geef je interieur sfeer met deze onmisbare, warme accessoires

Een warm huis én een extra sfeervol interieur, dit is toch de perfecte combinatie voor in de winter? De volgende woonaccessoires zijn dan ook onmisbaar tijdens de ijskoude wintermaanden

Vloerkleden

De meeste mensen zijn niet gezegend met de luxe van vloerverwarming. Dit betekent natuurlijk niet dat je met koude voeten hoeft rond te lopen. Een vloerkleed voelt heerlijk warm aan en geeft direct meer sfeer aan je interieur. Vloerkleden zijn er in alle soorten en maten. Hoogpolig of laagpolig, een neutrale aardetint of juist een knalkleur als brandweerrood en een unieke grafische print of juist een effen kleur die in ieder interieur past. Een vloerkleed is een mooie toevoeging aan ieder interieur.

Plaids

Wat is er fijner dan om op een koude winteravond heerlijk op de bank weg te kruipen onder een warm kleedje? Een kleed op de bank is natuurlijk uitermate comfortabel en heerlijk warm, waardoor je die verwarming ineens een stuk minder hard nodig hebt. Wil je je interieur niet verpesten met een kleed? Geen zorgen, tegenwoordig heeft iedere woonwinkel de meest prachtige plaids in het assortiment, waardoor je interieur er juist een boost van krijgt. Stijlvol en comfortabel in één.

Kaarsen

Een plateau met kaarsen op tafel is de perfecte accessoire voor in de winter. Steek de kaarsen ‘s avonds aan en je hebt direct een knusse sfeer in huis. Hoewel kaarsen de verwarming niet overbodig maken, zijn kaarsen wel zeker een bron van warmte. Brandende kaarsen zorgen daarnaast voor een gezellige sfeer in huis én door het licht van de kaarsen kun je wellicht één lamp minder laten branden, waardoor je energie bespaart. Waar wacht je nog op?

Bron afbeeldingen:

Bekijk ook

Maandspecial mei: Into the wild

Deze maand staat de interieurtrend ‘into the wild’ centraal. Hiermee halen we letterlijk de natuur …

Bekijk

3 mogelijkheden voor een nieuw aanrechtblad

Een nieuw aanrechtblad vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel meer mogelijkheden dan …

Bekijk

Duurzame producten uit India met een bijzonder verhaal

Bij Emax Domina koop je duurzame en bijzondere (woon)producten uit India. Het zijn stuk voor …

Bekijk

Drie redenen waarom je voor infraroodverwarming moet kiezen

De laatste jaren kiezen steeds vaker mensen voor infraroodverwarming. En deze stijging in populariteit is …

Bekijk