Wat je kunt doen om je woning duurzamer te maken

Door:
Woonhome.nl

31 augustus 2016

Energie besparen, een beter energielabel én een steentje bijdragen aan een beter milieu. Dat kan, door je woning te verduurzamen. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning duurzamer kunt maken, maar waar moet je beginnen? Wij geven je graag wat tips.

Woning verduurzamen: Makkelijke en goedkope oplossingen

Je woning verduurzamen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Kijk eerst naar de makkelijke, goedkope oplossingen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en het voorkomen van sluipverbruik. Ook kan het veel opleveren om oude apparaten te vervangen, nieuwe apparaten zijn namelijk vaak een stuk duurzamer. Tip: let bij de aankoop van nieuwe apparaten ook op het energielabel, daaraan kun je zien hoe energiezuinig apparaten zijn. Vergeet tenslotte ook de verlichting niet: vervang gloeilampen door led. Iets duurder in aankoop, maar een stuk duurzamer in verbruik.

Isolatie belangrijk bij verduurzamen

Tweede stap: isolatie. Erg belangrijk, want het is natuurlijk zonde als de warmte die je stookt zomaar verloren gaat. Er zijn verschillende isolerende maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen. Zoals dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie. En ook het vervangen van enkelglas door dubbelglas kan veel schelen. Het hangt van je woning af wat er allemaal mogelijk is. Zo is vloerisolatie vaak lastig bij woningen die geen kruipruimte hebben. Zorg dus dat je je goed laat informeren over wat wel en niet kan.

Zelf energie opwekken

Nog een stapje verdergaan en zelf je eigen energie opwekken? Dat kan door zonnepanelen te laten plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een zonneboiler, warmtepomp of windturbine. Niet zelf energie opwekken, maar wel duurzame energie? Ga dan voor een groen energiecontract. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor alleen groene energie uit Nederland. Altijd handig om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kun je misschien ook nog wat extra besparen op de energierekening.

De financiering om je woning te verduurzamen

Leuk, je woning verduurzamen. Maar het kost natuurlijk ook wat geld. Dit geld verdien je (waarschijnlijk) vanzelf weer terug. Toch kan het zo zijn dat geen geld aan een verbouwing kan óf wil uitgeven. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen die je kunt aanvragen om je woning energiezuiniger te maken.

Bekijk ook

Verander je interieur in een handomdraai met handgrepen en deurknoppen

Wie snel en flexibel van interieurstijl wilt veranderen, hoeft niet meteen groot te denken. Kijk …

Bekijk

De mooiste raamdecoraties voor in huis!

Bij het inrichten van een interieur is het van belang te kiezen voor fraaie raamdecoratie. …

Bekijk

Kubit: een reizende stoel, tafel & opbergbox door Amsterdam

Wil jij een écht stukje Amsterdam in je huis? Dan is de Kubit van Kubit …

Bekijk

Office Tuesday – Eleven: Industrieel kantoor met 'ruimte' voor een fijne sfeer

Wat krijg je als je twee bedrijven samenvoegt die gespecialiseerd zijn op het gebied van …

Bekijk