In het westen zijn je zonnepanelen het meest waard

In het westen zijn je zonnepanelen het meest waard

  • 13 juni 2018

  • Door Woonhome.nl

Plaats een paar zonnepanelen op het dak van je huis en jij bent een stuk milieuvriendelijker. Je wekt je eigen stroom op, levert het overschot terug aan het lichtnet en je bespaart dus een mooi zakcentje. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de panelen ook veel zon vangen. Consumentencollectief UnitedConsumers onderzocht waar in Nederland je de zon het meest ziet.

In het westen de meeste zonuren

Op basis van gegevens van het KNMI blijkt dat het westen van Nederland het meeste aantal zonuren telde in 2017. Als je verder naar het oosten gaat, zie je dat daar minder de zon schijnt. Hoe dat komt? Rond de kust ontstaat het weersverschijnsel kustopklaring en dit zorgt voor meer zonuren in het westen dan in het oosten. De resultaten van het onderzoek van UnitedConsumers staan hier online.

In 2017 genoten de meetstations Deelen, Heino en Eelde van de minste zon. In het oosten moeten ze het dus helaas met een stuk minder zonuren per jaar doen. Dat de zon hier minder schijnt betekent echter niet dat je helemaal niets hebt aan je panelen. De zonnecellen vangen namelijk ook diffuus licht op. De opbrengst is dan wel minder hoog dan bij een strak blauwe lucht.

Achter de wolken schijnt de zon

Boven de zee is namelijk de lucht een stuk koeler. Als de wind richting het land blaast ontstaat er door de koele lucht geen wolken. De grote van het gebied zonder wolken hangt af van de windkracht. Daarom vangen je zonnepanelen aan de kust een stuk meer zon. Aan de kust wonen is dus niet alleen goed voor mooie wandelingen op het strand. Ook als je duurzame energie wil opwekken zit je in het westen goed. Schaduw en zonnecellen zijn geen goede vrienden, maar gelukkig is daar iets op gevonden.

Namelijk, een speciale bypassdiode. Stel er valt schaduw op één helft van het paneel. Dan wil je natuurlijk niet dat het hele paneel stopt met energie opwekken. De bypassdiode in het zonnepaneel zorgt ervoor dat de energie blijft stromen door het deel waar wel zon op valt. Het levert dan weliswaar minder op, maar je hebt natuurlijk liever 50% opbrengst, dan helemaal niets.

Alle ins en outs van een zonnepaneel

Erg veel huishoudens hebben tegenwoordig een zonnepaneel liggen, maar er zijn heel wat verschillende soorten. De techniek ontwikkelt zich razendsnel. In de onderstaande infographic vind je allemaal interessante weetjes over zonnepanelen.

Zoek alles uit over zonnepanelen in deze infographic!

Bekijk ook

3 x verschillende stijlen voor jouw keuken

Op zoek naar een nieuwe keuken voor in je nieuwe woning? Of is jullie huidige …

Bekijk

Tip! Blitse lampen tijdens de Summersale

Heb je het al gehoord? Made heeft van 22 juni tot en met 30 juli …

Bekijk

Vloertegels die naadloos in je interieur passen

Een nieuwe badkamervloer geeft direct een frisse uitstraling aan je woning. Er zijn talloze keuzes …

Bekijk

Hoe je rust creëert in huis

De een is een chaoot, de ander is juist een rustig en geordend type. Maar …

Bekijk