Woning huren? Lees deze 5 handige tips voor je huurhuis

Woning huren? Lees deze 5 handige tips voor je huurhuis

  • 22 juli 2019

  • Door Woonhome

Ben je op zoek naar een leuke huurwoning? Dan zijn er belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Om de zoektocht naar het perfecte huurhuis soepel te laten verlopen, vind je hier handige tips voor je huurhuis

Tip 1. Zoek huurwoningen op betrouwbare websites

Het klinkt misschien heel logisch, maar er zijn helaas nog veel onbetrouwbare websites. Een website ziet er op het eerste gezicht soms heel professioneel en betrouwbaar uit, terwijl het tegendeel waar is. Kijk daarom van tevoren goed of het een veilige site is en of er échte advertenties op staan. Ziet een woning er overdreven goed uit voor zo’n lage prijs? Haal de afbeeldingen dan even door Google. Wie weet kom je op een website met stockfoto’s terecht – wat uiteraard een belletje moet doen rinkelen.

Tip 2. Mailalert voor betrouwbare websites voor woninghuur

Heb je eenmaal een betrouwbare website gevonden? Voeg deze dan toe aan je favorieten en zet meteen de meldingen voor jouw omgeving aan. Wil je bijvoorbeeld een woning huren in Rotterdam? Dan ontvang je meteen een notificatie zodra er een nieuwe huurwoning op deze markt is gekomen. Op deze manier vergroot je de kans om het perfecte huis of appartement te vinden.

 Tips voor je huurhuis: stel een mailalert in en ontvang periodiek een aanbod van huurwoningen in je mailbox.

Tips voor je huurhuis: stel een mailalert in en ontvang periodiek een aanbod van huurwoningen in je mailbox.

Tip 3. Vraag naar de borg van je woning

Bij een huurwoning is het heel normaal om borg te betalen aan de verhuurder. Er zijn geen duidelijke wettelijke regels wat betreft de waarborgsom. Maar een borg van maximaal 3 maanden kale huur is een goede richtlijn. Dit bedrag krijg je bij het einde van de huurovereenkomst weer terug als er geen schade is. Vraag van tevoren naar het bedrag zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 4. Verdiep je in sleutelgeld en bemiddelingskosten

Over sleutelgeld kun je vrij kort zijn: dit is namelijk niet toegestaan. Helaas komt het nog regelmatig voor dat een makelaar hier toch om vraagt. Laat je niet zomaar iets aanpraten, verdiep je goed in dit soort kosten én bewaar altijd de betaalbewijzen. Mocht het na het verhuizen toch niet helemaal kloppen, dan heb je het bewijs nog zwart op wit. Bemiddelingskosten mag de huurmakelaar alleen vragen als je hem of haar specifiek de opdracht geeft om een huurwoning voor je te zoeken. Reageer je gewoon zelf op een advertentie? Dan mogen er dus geen bemiddelingskosten in rekening worden gebracht.

Tip 5. Check of je recht hebt op huurtoeslag

Tot slot is het interessant om te checken of je recht hebt op huurtoeslag. Dit kan een flinke financiële meevaller zijn! Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je inkomen niet hoger zijn dan €22.700 per jaar en de huur niet hoger dan €720,42. Deze bedragen kunnen per jaar, leeftijd en situatie verschillen. Kijk voor de huidige voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Bekijk ook

Oplossingen voor veel voorkomende problemen met het sanitair

– Advertorial –Problemen met het sanitair komen zelfs in de nieuwste huizen voor. Elke huiseigenaar …

Bekijk

De 'nieuwste' vloertrend: New Classic

Ben jij al gevallen voor een visgraat vloer met gedessineerd kleed én een fluwelen bank? …

Bekijk

Office tuesday: Reclamebureau met een ambachtelijke uitstraling

"Op Woonhome.nl stellen we iedere dinsdag een bijzondere en opvallende kantoorinrichting centraal. In deze eerste …

Bekijk

12 hele handige tips voor in de tuin! Tuintips!

Lekker aan het tuinieren?! Iedereen die in de tuin bezig is, loopt wel tegen wat …

Bekijk