Woning verbouwen: waar moet je rekening mee houden?

Woning verbouwen: waar moet je rekening mee houden?

  • 03 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

Als je gaat om je woning verbouwen doe je dat in de eerste plaats om je eigen woongenot te vergroten.  Het mooiste is natuurlijk ook nog als je woning meer waard is na een verbouwing. Maar als je gaat verbouwen zijn er in elk geval enorm veel zaken om rekening mee te houden. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij de verbouwing van je huis.

Krijg je eindelijk die luxe badkamer waar je altijd al van droomde of die extra grote woonkamer na het plaatsen van een aanbouw.

Krijg je eindelijk die luxe badkamer waar je altijd al van droomde of die extra grote woonkamer na het plaatsen van een aanbouw.

Wat ga je aan je woning verbouwen?

Denk vooraf goed na wat je precies wilt gaan verbouwen in huis. Gaat het je alleen om de badkamer of keuken of zijn er meer ruimtes die je wilt aanpakken? Als je het geld ervoor hebt en je weet dat je op termijn nog iets anders wilt gaan aanpakken in huis, dan kun je de werkzaamheden beter met elkaar combineren. Daarmee bespaar je altijd op de uiteindelijke totaalkosten.

Wil je alleen een uitbouw of ook de keuken van je woning verbouwen? Door te combineren maak je een verbouwing efficiënter.

Wil je alleen een uitbouw of ook de keuken van je woning verbouwen? Door te combineren maak je een verbouwing efficiënter.

Zelf doen of uitbesteden

Als je een beetje een handige Harry bent kun je een verbouwing misschien zelf uitvoeren. Dat scheelt je in de regel een heleboel geld. Maar zorg wel dat je weet waar je aan begint en ga geen dingen doen waar je geen verstand van hebt. Op de lange termijn kan deze keuze je namelijk alleen maar extra kosten opleveren. De verbouwing uitbesteden is voor de meeste mensen een slimme keuze. Zorg er wel voor dat je een gerenommeerd bedrijf inschakelt en vraag ook altijd meerdere offertes op voor je je handtekening zet onder je overeenkomst met een aannemer of klusjesman.

De financiering van je verbouwing

De kans is groot dat je het geld voor een verbouwing niet op de bank hebt staan. Sterker nog, de meeste verbouwingen aan woningen zijn gefinancierd met geleend geld. Meestal is dat in de vorm van een hypotheek. Je kunt je bestaande hypotheek bijvoorbeeld verhogen of een extra hypotheek afsluiten. Wat voor jouw situatie het beste is kun je het beste door professionals laten bekijken.

Vergeet de vergunning niet!

Voor sommige verbouwingen aan je huis heb je een vergunning nodig. Check daarom vooraf altijd bij de gemeente of je voor de verbouwing die je wilt laten uitvoeren eerst een vergunning moet aanvragen. Het zou toch jammer zijn als je na een tijdje die prachtige dakkapel alsnog moet laten verwijderen. Om nog maar niet over de bijkomende kosten te spreken…

Je ziet het: er zijn genoeg zaken om rekening mee te houden als je gaat verbouwen. En natuurlijk is deze lijst nog lang niet volledig. Zorg er daarom voor dat je je goed voorbereidt op het moment dat je een verbouwing wilt gaan (laten) uitvoeren.

Bekijk ook

Internetabbonnement voor een tweede woning

-Advertorial-Heb je een tweede woning in bezit en ben je op zoek naar een goedkoop …

Bekijk

In voor een Scandinavisch interieur? Ga voor deze trendy vloerkleden

Een Scandinavisch of Nordic interieur herken je uit duizenden. Kenmerkend voor deze stijl zijn veel …

Bekijk

Onderhoud jouw huis met gevelreiniging en dakreiniging

Het onderhouden van het interieur is voor iedereen vanzelfsprekend. Het onderhouden van het exterieur is …

Bekijk

Maandspecial september: de werkkamer

“Back home, back to work or school!” De zomervakantie is voor de meeste mensen helaas …

Bekijk