Zelf een betongaas schutting maken: 5 tips

Zelf een betongaas schutting maken: 5 tips

Door:
Woonhome.nl

8 mei 2019

Een betongaas schutting is niet moeilijk te maken. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Ben jij een handige klusser, dan kun je in korte tijd een prachtige betongaas schutting maken. Dit zijn 5 tips die praktisch zijn om vooraf te weten!

1. Welk betongaas ga je gebruiken?

Er zijn meer soorten betongaas dan je denkt. Er zijn betonmatten met grote vakken of kleine vakken. Ook de dikte van het gaas kan sterk variëren. Voor een fijne schutting kies je voor vakken van 4-5 cm, maar bij een grove schutting is 8-10 cm ook een prima maat. Verder zijn er drie typen gaas: roestend gaas, gegalvaniseerd gaas of verzinkt gaas. De eerste soort krijgt na verloop van tijd een roestig uiterlijk, de andere twee soorten houden veel langer hun gladde metalen look. Het hangt dus vooral af van de uitstraling die je wilt bereiken welke betonmatten het meest geschikt zijn.

2. Werken met of zonder panelen

Je kunt bij een betongaas schutting werken op twee manieren. Bij de eerste methode sla je de palen in de grond en bevestig je het gaas eraan met behulp van speciale klemmen. Bij de tweede methode maak je eerst houten panelen waar je het gaas in klemt. Daarna sla je palen in de grond, waar je de panelen tussen monteert. De eerste methode is eenvoudiger en goedkoper, de tweede methode is meestal mooier en heeft een strakkere afwerking.

Zelf een schutting plaatsen is goed te doen, wanneer je een goede voorbereiding treft!

Zelf een schutting plaatsen is goed te doen, wanneer je een goede voorbereiding treft!

3. Zo maak je panelen

Wil je gaaspanelen gebruiken voor je schutting? Die maak je gewoon zelf. Je kunt dit doen door latten te kopen die minimaal 20 mm dik zijn. Je freest een gleuf in de smalle kant van elke lat van ongeveer 7-10 mm diep en met de dikte van je gaas. Daarna kun je het gaas in de gleuf schuiven. Maak de latten op maat en laat ze in de hoeken mooi op elkaar aansluiten. Als je de latten aan elkaar bevestigd, dan zal het gaas stevig in de latten klemmen. Deze gaaspanelen zien er aan voor- en achterzijde hetzelfde uit.

4. Houtsoorten die geschikt zijn voor de schutting

Je gebruikt vrijwel altijd hout voor de betongaas schutting. Of je nu alleen houten palen gebruikt, of ook houten latten voor de panelen. Het is gebruikelijk om geïmpregneerd grenen of vurenhout te gebruiken. Douglas hout ook is ook heel geschikt en heeft geen behandeling nodig. Hardhout is eigenlijk nog beter, omdat het nog langer mee gaat, maar het heeft als nadeel dat het ook een stuk duurder is.

5. Grondankers nodig?

Bij het plaatsen van een schutting kun je de houten palen meteen in de grond slaan. Nadeel is echter dat ze voortdurend zijn blootgesteld aan vocht. Daardoor kunnen de palen in de grond gaan rotten. Je kunt ook metalen grondankers in de grond plaatsen en de palen daar bovenop plaatsen. In dat geval zullen de palen vrijwel niet gaan rotten en gaan ze ook veel langer mee. Het is niet perse nodig, maar het is een verstandige keus als je langere tijd wilt genieten van een mooie en stevige schutting. Een betongaas schutting plaatsen kun je zelf. Als je niet weet wat je moet doen, vind je op verschillende sites handige filmpjes. Bovenstaande 5 tips zijn makkelijk én gebruikelijk om te vergeten. Dat is jammer, want je kunt er veel voordeel van hebben. Wil jij zelf een betongaas schutting gaan maken in de tuin? Dan weet je nu waar je op moet letten!

Bekijk ook

Tips en voordelen voor jouw kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bieden heel veel voordelen. Toch is het vervangen van je raamkozijnen een flink …

Bekijk

Van bomen houden en meubels houwen

Meubels maken van losse, houten onderdelen is al erg knap. Maar hoe Hugo França meubels …

Bekijk

Een online shop in houten ladders, dat snijdt wél hout!

Old meets new: houtenladders.nl brengt het oude ambachtsvak en de nieuwe online wereld bij elkaar. …

Bekijk

Inspiratie: Babykamers met een vintage look

Het creëren van een nieuw leven betekent ook dat er een nieuw plekje in huis …

Bekijk