Zelf de buitenkozijnen schilderen: dit moet je erover weten

Zelf de buitenkozijnen schilderen: dit moet je erover weten

Door:
Woonhome.nl

26 april 2019

Buitenkozijnen zijn na een tijdje toe aan een opknapbeurt. Hier kun je natuurlijk een professional voor inschakelen, maar het is ook een optie om het zelf te schilderen. Met een goede voorbereiding is het helemaal geen lastige klus. En je kunt er bovendien een hoop geld mee besparen!

Zorg dat je goed voorbereid begint aan het verven en deze klus valt hartstikke mee!

Koop de juiste verf

Het kiezen van de juiste buitenverf is misschien wel het belangrijkste onderdeel van dit klusje. Gelukkig zijn professionele verfmerken als Sikkens ook voor de doe-het-zelvers verkrijgbaar. Zo krijg je zeker een goed resultaat. Koop bijvoorbeeld Sikkens Rubbol XD hoogglans verf in jouw favoriete kleur. Deze buitenlak is extreem weerbestendig en 30% duurzamer dan een andere hoogglans verf.

Ontvet en reinig de kozijnen

Om te beginnen moet je de buitenkozijnen goed schoonmaken. Ontvet het kozijn met water of een speciale ontvetter. Verwijder daarna het vuil met een doek en borstel het schoon. De kans is ook groot dat de oude verflaag een beetje is losgekomen tijdens het schoonmaken. Deze laag kun je nu verwijderen met een krabber. Je kunt ook een verfföhn gebruiken als het te lang duurt.

Gebruik afbijtmiddel waar nodig

Zit de verf nog te vast op het kozijn? Breng dan een verfafbijtmiddel aan met een grote kwast en laat het even intrekken. Trek hier wel altijd handschoenen bij aan. Na een tijdje kun je de verfresten wegkrabben.

Repareer beschadigingen en houtrot

Nu alle oude verf van het kozijn af is, kun je duidelijk zien waar de beschadigingen zitten. Wellicht is er ook een stukje gaan rotten. Dit kun je meteen repareren met een houtrotvuller of plamuur. Laat het goed uitharden en schuur het oppervlak daarna weer glad.

Voordat je begint aan het verven: plak de ruiten af!

Voordat je begint aan het verven: plak de ruiten af!

Vergeet niet de ruiten af te plakken

Voor een professioneel resultaat is de afwerking erg belangrijk. Je kunt veel netter werken als je de ruiten goed afplakt met tape. Koop afplaktape van goede kwaliteit zodat het ook weer eenvoudig te verwijderen is.

Zet de kozijnen in de grondverf

De nieuwe verf blijft beter zitten als er een goede laag grondverf onder zit. Dit is dus een stap die je niet moet overslaan. Zoek een geschikte grondverf voor het materiaal van jouw kozijnen. Schuur het buitenkozijn daarna nog even op en borstel het stof weg.

Breng meerdere lagen verf aan

Tot slot is het aan te raden om meerdere verflagen aan te brengen. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur het licht op. Zo krijg je het beste en mooiste resultaat.

Zorg dat je goed te werk gaat, breng verschillende lagen aan en jouw kozijnen zullen er weer als nieuw uit zien!

Zorg dat je goed te werk gaat, breng verschillende lagen aan en jouw kozijnen zullen er weer als nieuw uit zien!

Bekijk ook

Verwarm jouw huis geheel in stijl met een staande designradiator

Twee decennia geleden had de radiator nog een erg functioneel ontwerp. De keuze in stijl …

Bekijk

Trend: mat zwart in de badkamer

Heb jij weleens gekeken naar mat zwart badkamermeubilair? Zwart sanitair is namelijk helemaal trendy en …

Bekijk

Baby- en kinderkamer trends in 2016 / 2017

Krijg jij nog dit jaar een kindje en ben je na aan denken over de …

Bekijk

Office Tuesday - Kantoor voor 'Superhelden' met 75% goedkopere inrichting

SuperHeroes is een reclamebureau in Amsterdam met één doel: de wereld redden van saaie reclame. …

Bekijk