Zelf een vloer leggen? Pak het goed aan!

Zelf een vloer leggen? Zo pak je dat goed aan!

  • 15 juni 2020

  • Door Woonhome.nl

Zelf een vloer leggen, dat kan in principe iedereen. Een vloer goed leggen, kan op zich ook bijna iedereen. Het kost alleen net wat meer tijd en precisie dan je vooraf zou verwachten. Toch geldt bij het leggen van vloeren dat je het echt maar beter meteen goed kan doen. Op deze manier komt dat de levensduur van je vloer behoorlijk ten goede.

Nog nooit gedaan?

Eens moet de eerste keer zijn en dat geldt ook bij het leggen van een vloer. Er is feitelijk maar één manier om het te leren; door het te doen. Let wel op: dat betekent niet dat je maar in het wilde weg aan de slag moet gaan. De kans dat je het puur op eigen inzicht en gevoel meteen goed doet, is namelijk niet zo groot.

Zorg dat je iemand laat meekijken wanneer jij voor het eerst een vloer gaat leggen!

Zorg dat je iemand laat meekijken wanneer jij voor het eerst een vloer gaat leggen!

Het werkt het handigst, als je eerst eens een keertje meekijkt of helpt bij iemand die al eerder een vloer heeft gelegd. Binnen families of vriendengroepen gaat het vaak op die manier: er is altijd wel iemand die weet hoe het moet. Door gezamenlijk steeds in een ander huis aan de slag te gaan, leert uiteindelijk iedereen het. Is er niemand die je kent die een vloer moet leggen? Geen nood. Er zijn ook andere manieren om het te leren. Op internet vind je volop werkbeschrijvingen, maar ook YouTube filmpjes waarin een goede uitleg jou vertelt hoe je alle verschillende soorten vloeren zelf kunt leggen.

Welke vloer kies je?

Niet iedere vloer is geschikt om zelf te leggen. Tapijt, tegels uitgezonderd, netjes in een wat grotere ruimte aanbrengen, is zonder ervaring nauwelijks te doen. Ook bijzondere vloeren als gietvloeren kun je maar beter aan de professional overlaten.

Voor elke vloer is een andere ondervloer nodig. Dus neem dat mee wanneer jij een nieuwe vloer gaat leggen.

Voor elke vloer is een andere ondervloer nodig. Dus neem dat mee wanneer jij een nieuwe vloer gaat leggen.

Hout, laminaat of pvc zijn vloeren die makkelijker zijn om te leggen.

Hout, laminaat of pvc zijn vloeren die makkelijker zijn om te leggen.

De vloeren die je het best zelf kan leggen, bestaan uit delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, laminaat of pvc. Hierbij werk je stukje voor stukje, en kun je jezelf corrigeren wanneer dat nodig is. Vaak zijn dit soort vloeren ook gemaakt om zelf te leggen, bijvoorbeeld door de handige kliksystemen die door fabrikanten verzonnen zijn. Je kan op die manier een vloer als het ware in elkaar klikken, en hoeft alleen aan de uiteindes de boel op maat te zagen of snijden.

Een vloer leggen is wel een stuk meer dan alleen de vloer zelf aanbrengen. Het begint namelijk in de meeste gevallen met het leggen van de juiste ondervloer. Let hierbij goed op welk type ondervloer geschikt is voor de vloer van jouw keuze: een ondervloer voor vinyl is vaak heel anders dan een ondervloer voor laminaat. Als je ondervloer en vloer eenmaal liggen, is het tijd voor een niet al te lastig, maar wel tijdrovend klusje: het plaatsen van de plinten. De meeste goedkope plinten voldoen prima, en kan iedereen gemakkelijk op maat maken. Doe dit wel nauwkeurig, want juist een mooie, strakke plint maakt een vloer helemaal af.

Bekijk ook

5 items voor een vrolijke Paasbrunch

Een leuke manier om Pasen te vieren, is door gezellig met familie en vrienden te …

Bekijk

Geef kleur aan je tuin met grind

Dat heerlijk knerpende geluid van grind als je eroverheen loopt of rijdt … Dat bepaalt …

Bekijk

The Christmas Collection van Sofacompany ♡

Zoek je naar een heel origineel kerstcadeau? Voor je beste vriend♡, een familielid óf je …

Bekijk

Dé tuintrends van 2019

De meteorologische lente is weer begonnen! Buiten kan het soms nog best fris zijn, maar …

Bekijk