woonhome-beste-gordijn-voor-elke-kamer

Zeven tips voor de beste gordijnen voor elke kamer in je huis

  • 16 augustus 2020

  • Door Brechtje van Dam

Gordijnen hebben een prominente aanwezigheid in elke kamer. Daarom is het een aankoop waar je de tijd voor neemt. Ze zijn sfeerbepalend. Bovendien zijn gordijnen die goed staan in de woonkamer niet per se geschikt voor de slaapkamer.  Met deze tips vind je altijd de beste gordijnen voor elke kamer in je huis. 

Bestel gratis proefstalen

Op zoek naar de beste gordijnen maar geen idee waar te beginnen? Bestel eerst gratis proefstalen, bekijk deze thuis en bestel daarna je perfecte gordijn. Gordijnen zijn persoonlijk en moeten bij je stijl passen. Bovendien is er oneindig veel keuze. Proefstalen helpen om een kleur of materiaal in context te zien. Bekijk je stofstalen eens in combinatie met de bank of het tapijt. Zie bovendien hoe de stof staat met de lichtinval in jouw huis. Zo wordt de keuze een stuk makkelijker.

Een stofstaal is een een stukje stof van een gordijn dat dient als voorbeeld. Je kunt het vaak gratis bestellen.

Een stofstaal is een een stukje stof van een gordijn dat dient als voorbeeld. Je kunt het vaak gratis bestellen.

Houd rekening met de bouwstijl en het interieur van je huis

Wat je in de winkel mooi vindt, hoeft niet goed te staan in je huis. Houd daarom niet alleen rekening met je smaak maar ook het bestaande interieur en de bouwstijl van je huis. In oude huizen met hoge ramen staan ruim geplooide stoffen mooi. Heb je een nieuwbouwhuis? Kies dan juist voor strakkere gordijnen of de wave plooi. Een visgraatvloer kun je beter complimenteren met een rustige stof, terwijl een neutrale basis juist op te fleuren is met een wild patroon.

Gebruik gordijnen van gerecyclede stoffen met botanische prints in combinatie met grote planten, ruwe materialen, bamboe en hout

Gebruik gordijnen van gerecyclede stoffen met botanische prints in combinatie met grote planten, ruwe materialen, bamboe en hout

Bestel op maat gemaakte gordijnen

Voor het mooiste resultaat bestel je gordijnen op maat. Dit kan je prima zelf opmeten, maar als je het zeker wilt weten kan dit ook door een specialist van een interieurwinkel gemeten worden. Bij op maat gemaakte gordijnen hangen de gordijnen op de cm nauwkeurig.  Dan zijn ze altijd perfect; precies op lengte en breedte. Dit geeft een chique uitstraling.

Bepaal de functie per kamer

De beste gordijnen voor elke kamer verschillen nogal. Verduisterende gordijnen zijn prettig in de slaapkamer maar niet altijd nodig in de woonkamer. Als je weinig lichtinval hebt, kies voor de woonkamer dan juist lichtdoorlatende gordijnen. Ook in de keuken kun je gordijnen hangen maar daar is het handig als ze tegen vocht kunnen.

Met dubbele gordijnen kun je spelen met lichtinval.

Met dubbele gordijnen kun je spelen met lichtinval.

In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen prettig.

In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen prettig.

Het ophangsysteem is minstens zo belangrijk

Een rails, roede, lussen of ringen: hoe hang je de gordijnen op? Het ophangsysteem is minstens zo bepalend voor de uitstraling van je nieuwe gordijnen als de stof zelf. Los van de uitstraling is ook de functie anders per ophangsysteem. Ringen en lussen plaats je vaak direct boven een raam. Met de rails of roede kun je het gordijn op het plafond aansluiten.

Gordijnen doen een ruimte groter of kleiner lijken

Heb je een erg smalle kamer? Met het juiste gordijn wek je de illusie dat het groter is. Andersom werkt dat ook: een gordijn kan een kamer kleiner maken. Gordijnen in donkere kleuren of met een druk ontwerp maken een kamer kleiner. Lichte en neutrale kleuren doen het tegenovergestelde.

Een dubbele plooi staat chique.

Een dubbele plooi staat chique.

Investeer in een gevoerd gordijn

Ga je gordijnen kopen en wil je er lang mee doen? Kies dan voor gevoerde gordijnen. Het is een investering maar eentje die zichzelf terugverdient. Gevoerde gordijnen isoleren en zijn een goede manier om je woning te verduurzamen. Ze helpen warmte binnen te houden. Daarmee bespaar je op je energierekening. Bovendien gaan ze dankzij het dikke materiaal langer mee.

Bekijk ook

Inspiratie voor je interieur? Zo vind je nieuwe ideeën!

Voordat je je interieur een make-over geeft, is het steeds fijn de nieuwste trends te …

Bekijk

Creëer sfeer in je woning met houten jaloezieën

Nog altijd kiezen veel mensen voor gordijnen wanneer ze op zoek zijn naar raamdecoratie. En …

Bekijk

Helemaal hip met houten jaloezieën in je woonkamer

Zet één stap een woonkamer binnen en je ziet direct of iemand een heuse interieurliefhebber …

Bekijk

Zeven manieren om je huis een betaalbare make-over te geven

Na een drukke dag is er niets fijner dan thuiskomen in een aangenaam huis. Soms …

Bekijk