Zo bepaal je welke hypotheek bij je past

  • 20 september 2017

  • Door Woonhome.nl

Een huis kopen is ontzettend leuk én spannend. Er komt veel kijken bij het uitkiezen, besluiten en het financieren van een huis. In dit artikel lees je met welke aspecten je rekening dient te houden bij het kiezen van de juiste hypotheek en hypotheekadviseur.

Kiezen voor een hypotheekadviseur of niet?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is of je een hypotheekadviseur wilt. Wanneer je wél een externe adviseur inhuur is, wil je natuurlijk iemand die bekwaam en betrouwbaar is in zijn vak. Kies voor een adviseur via de bank of een onafhankelijk persoon. Via de bank regel je meestal een hypotheek via hen. Een onafhankelijk adviseur laat je zien welke andere mogelijkheden er zijn.

Je hypotheek afsluiten kun je zelf ook doen. Bij Moneyou internet hypotheek stel je zelf alles samen en regel je ook alle zaken die de bank of adviseur zou je doen. Vaak scheelt dit in de kosten.

Hoe hoog zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?

Wanneer je een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten hoeveel het huis je zou mogen kosten. Je weet natuurlijk de koopprijs van een huis en je kent de hoogte van de rente. Maar wat gaat een huis je nu werkelijk in de maand kosten? Online zijn er diverse rekentools te vinden die je helpen in het berekenen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

De maximale hypotheek die je kunt krijgen is gebaseerd op je inkomen, je eventuele schulden (waaronder ook je studieschuld!). Bedenk ook bij het kopen van een huis of er budget nodig is voor een verbouwing. Dit extra budget is je bouwdepot en neem je mee bovenop de vraagprijs van het huis. Ook moet dit budget binnen de maximale hypotheek vallen die je kunt krijgen.

Hoe lang wil je doen over het aflossen van je hypotheek?

Nog iets belangrijks: hoeveel tijd wil je besteden aan het aflossen van je hypotheek? Diverse tools gaan uit van een looptijd van 30 jaar. Wellicht zijn er andere redenen waarom jij er korter over wilt doen om je huis af te lossen, bijvoorbeeld doordat je stopt met werken of elders wilt gaan wonen. Hoelang je wilt doen over het aflossen van je hypotheek heeft invloed op je maandelijkse kosten. De maandelijkse kosten zijn hoger bij een hypotheek van 20 dan die van 30 jaar.

Op welke manier wil je de hypotheek aflossen?

Een hypotheek is af te lossen op twee verschillende manieren. Je kunt kiezen om een hypotheek lineair af te lossen of je kunt gaan voor een annuïtaire hypotheek.

Annuïtaire hypotheek

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vaste bruto maandbedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit een aflossingsbedrag en de bruto rente per maand. Aan het begin van de hypotheeklooptijd bestaat de annuïteit voor het grootste deel uit rente, die fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor profiteer je bij aanvang van de looptijd maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

 

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een andere vorm van aflossen. Iedere maand betaal je dezelfde hoeveelheid netto aflossing, maar de rente neemt af in het aantal jaren dat je betaalt. Dit betekent dat je maandlasten per jaar, iedere maand goedkoper zijn.

Hoeveel rente ga je betalen over je hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek beslis je zelf hoe lang je de rente vast zet. Je kunt voor verschillende vormen van betalen kiezen. Denk er bijvoorbeeld aan om een vast rentebedrag te kiezen. Ook is het mogelijk een variabele rente te kiezen of dat je halverwege de renteperiode kiest.

Vaste hypotheekrente of variabele rente

Aan alle vormen van rente betalen zitten risico’s. Zo kan het voorkomen dat je wanneer je langdurig een vast bedrag aan rente betaalt, je duurder uitkomt onderaan de streep. Anderzijds kan een variabele rente voordelig zijn op sommige momenten, maar kan later weer duurder uitvallen.

Meer lezen over het kiezen van de beste hypotheek? Via Moneyou vind je in 7 stappen welke hypotheek het best bij jou past.

Tip! Wanneer je je droomhuis daadwerkelijk gaat betrekken is het handig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de verhuisdag, zo voorkom je stress en kan het uitpakken, inrichten en genieten beginnen!

Bekijk ook

Een aangepaste woning voor ouderen leuk inrichten

Als we denken aan een aangepaste woning voor ouderen, dan zal de reeks aan aanpassingen …

Bekijk

De design luchtreiniger van Leitz reinigt de lucht op vier niveaus

Je staat er vast niet bij stil, maar ook binnen in huis hangt er veel …

Bekijk

Een wasmachine die past bij je interieur

Wasmachines: iedereen heeft ze in huis, maar echt aantrekkelijk om naar te kijken zijn ze …

Bekijk

Met deze 2 handige tips heb je altijd een opgeruimde en rustige kinderkamer

Een fijne kinderkamer is een kamer die in een mum van tijd is opgeruimd. Een …

Bekijk