Zo controleer je goed de WOZ-waarde van je huis

Zo controleer je goed de WOZ-waarde van je huis

  • 13 januari 2020

  • Door Woonhome.nl

Ieder jaar ontvang je de WOZ-waarde van je huis. WOZ-waarde staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en staat voor de waarde die aan je woning is toegekend volgende de gemeente. Voor de bepaling van de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente jouw woning met verschillende woning uit jouw buurt waarvan een verkoopprijs beschikbaar is. Het is belangrijk dat het bedrag overeenkomt met de daadwerkelijke waarde. Het bepalen van de WOZ-waarde gebeurt met een computermodel. Maar het kan wel eens voorkomen dat de vastgestelde waarde te hoog of te laag is.

Elk jaar ontvang je een WOZ-waarde van jouw gemeente, het is erg belangrijk om deze goed door te nemen!

Elk jaar ontvang je een WOZ-waarde van jouw gemeente, het is erg belangrijk om deze goed door te nemen.

Om deze reden moet je altijd je WOZ-waarde controleren

Elk jaar ontvang je een brief of mail van de gemeente met de WOZ-waarde van jouw woning. Het is erg belangrijk om deze goed te controlen. Een incorrecte WOZ-waarde kan nadelig voor je zijn. Zo zou je bij een te hoge vastgestelde WOZ-waarde meer belasting en heffingen moeten betalen, zoals onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing.Daarentegen kan het ook nadelig zijn als je WOZ-waarde te laag is vastgesteld, bijvoorbeeld als je je woning wilt verkopen.

Waar moet je op letten bij de vastgestelde WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is vastgesteld door automatisch bereken model Het komt dan weleens voor dat het bedrag niet helemaal klopt. Dit komt doordat het systeem kijkt naar vergelijkbare woningen in jouw omgeving. In dit gegeven kan nog wel veel verschil zitten. Een slecht onderhouden woning is natuurlijk veel minder waard zijn dan een woning die net is opgeknapt of verbouwd. Ook de staat van je keuken of badkamer en het energielabel zijn van invloed op de WOZ-waarde. Bij de gemeente kun je opvragen hoe de WOZ-waarde voor jouw woning is gebaseerd en vastgesteld. Kijk dan vooral naar de woningen die met jouw eigen woning is vergeleken. Let hierbij ook op de elementen als kadastergegevens en omgevingsfactoren die bepalend kunnen zijn voor de waarde van jouw woning.

Of de WOZ-waarde nu te hoog of te laag is, in beide gevallen is het belangrijk om dit te laten checken!

Of de WOZ-waarde nu te hoog of te laag is, in beide gevallen is het belangrijk om dit te laten checken.

Bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde

Wanneer de WOZ-waarde van je woning te hoog of te laag is, kun je bezwaar maken. Je hebt de mogelijkheid om dit zelf te doen, maar er zijn ook bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Als je de hulp van een bedrijf inschakelt, kun je de kans op goedkeuring vergroten. Ben je het ook niet eens met de WOZ-waarde van je woning en wil je bezwaar maken? Bekijk hier de mogelijkheden om bezwaar te maken.In de meeste gevallen kan de WOZ-waarde nog veranderen.

Controle WOZ-waarde verplicht?

Heb je nooit een controle gedaan op de WOZ van je woning? Het niet verplicht om de WOZ-waarde te checken. Het is wel belangrijk dat deze correcte is, want bij een incorrecte WOZ-waarde bestaat er een kans dat je een boete krijgt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ga de waarde daarom altijd goed na, het is maar een kleine moeite.

Bekijk ook

De beste tips voor het betaalbaar inrichten van een luxe badkamer

Voor een dagje vol luxe gaan veel van ons naar een sauna of spa. Maar …

Bekijk

5x tips voor het inrichten van jouw thuiskantoor

Als je veel thuis werkt is het wel zo fijn om een goede werkplek te …

Bekijk

Zelfbouw woning? Met dit nieuwe bouwsysteem kan het duurzaam én goedkoop

Je eigen vrijstaande woning op een mooi stukje grond - het is een droom die …

Bekijk

Spots for the weekend: burgerbar Meneer Smakers in Utrecht

Het doet ons denken aan de authentieke hamburgerrestaurants, nog voordat de grote fastfood ketens (in …

Bekijk