woonhome-de-beste-boor-boormachines-houtboren

Zo kies je de beste boor voor elke klus

  • 16 april 2020

  • Door Brechtje van Dam

Klussen in huis is hartstikke leuk, maar kan ook ingewikkeld zijn. Ben jij niet zo’n handige Harry (of handige Henriëtte)? Zo kies je de beste boor voor jouw project.

Kies voor iedere materiaalsoort een geschikte boor

Wie een boorset koopt, zal het niet ontgaan: er zijn veel soorten boren. Elke boor is bedoeld voor een specifieke klus en een bepaald materiaal. Bovendien is niet elke boor even stevig. Als je dus niet de juiste boor kiest, kun je de boor zelf of het materiaal onnodig beschadigen. Onderstaande boren zijn de meest gebruikte soorten.

Speciale houtboren voor hardhout, zachthout en plaatmateriaal

Zoals je misschien al verwacht, zijn houtboren bedoeld om te boren in hout. Dat ligt voor de hand. Wat echter niet iedereen weet, is dat er ook verschillende soorten houtboren zijn. Welke versie jij nodig hebt, hangt af van het hout waar je in wil boren. Zorg dus dat je altijd vooraf weet of je werkt met balken uit zachthoud, grenen of misschien wel plaatmateriaal. Met een te stevige boor bestaat de kans dat je het hout vernielt.

woonhome-de-beste-boor-boorkoppen-boren

Er zijn talloze soorten boren die niet alleen verschillen in materiaal maar ook afmeting.

Metaalboren voor hard materiaal waar hitte vrijkomt

Metaal is een harder materiaal dan hout en vraagt dus ook om een andere boor. Wat de metaalboor speciaal maakt is dat deze goed tegen hitte kan. Wanneer je metaal boort, kan het materiaal behoorlijk heet worden. Wanneer je met een houtboor metaal bewerkt, zorg je ervoor dat de houtboor bot wordt. Men noemt de metaalboor ook wel de ijzerboor. Net als bij hout, is het belangrijk welk soort metaal je in wil boren. Sommige metaalboren zijn zogenaamd geschikt voor elk materiaal. Meestal betreft het dan zachtere materialen zoals lood, zink en ijzer.

Bentonboren die gemakkelijk gruis afvoeren

Beton is een moeilijk materiaal om in te boren. De boor zelf moet stevig zijn maar het materiaal brokkelt snel. De betonboor heeft een speciale kop die het gruis beter afvoert. Dit soort boor wordt ook wel steenboor genoemd. De meeste boormachines hebben tevens een speciale klopstand om in beton of steen te boren. Als je een complete gereedschapsset wil, dan mogen bovenstaande boren niet ontbreken.

woonhome-de-beste-boor-handboor-elektrische-boor-gereedschap-klussen

Kies een universele boormachine waar meerdere soorten boren op passen.

Gatzagen voor een grotere klus

Soms is het nodig om een gat te boren dat groter is dan wat mogelijk is met een gewone boor. Kies dan voor gatzagen. Een gatzaag is een combinatie van een boor en een rond zaagblad. Je gebruikt ze voor klussen waarbij een groter, rond gat in het materiaal gewenst is. Denk hierbij aan het plaatsen van inbouwdozen in een wandje of het verzinken van scharnieren. Deze klus is ook te klaren met een multitool of decoupeerzaag maar dat duurt langer.

De verschillende soorten gatzagen

Ook op het gebied van gatzagen is er variatie in de opties. bi-metaal gatzagen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor alle metaalsoorten. Deze gatzaag heeft een variabele vertanding en is daarmee ook geschikt voor sommige houtsoorten, gips en PVC. Een expert zal je echter altijd aanraden om daarvoor een TCT te gebruiken. De TCT gatzaag is speciaal ontworpen voor hout, gips, beton en zachte steensoorten. De TCT heeft hardmetalen tanden en gaat dus langer mee als je hem gebruikt op hard materiaal.

Vraag om advies

Klussen en boren is niet iets dat je in een dag leert. Heb je een klusje in huis maar kom je er gewoon niet uit hoe je het moet aanpakken? Vraag dan gerust om advies. Dat kan bij een bevriende klusser maar vooral ook online op verschillende blogs en webshops.

Bekijk ook

Zo kies je de beste boor voor elke klus

Klussen in huis is hartstikke leuk, maar kan ook ingewikkeld zijn. Ben jij niet zo’n …

Bekijk

Langer thuis wonen voor senioren, wat komt daar allemaal bij kijken?

Wanneer je jouw leven lang hebt gebouwd aan jouw eigen nestje, wens je uiteraard hier …

Bekijk

Een aangepaste woning voor ouderen leuk inrichten

Als we denken aan een aangepaste woning voor ouderen, dan zal de reeks aan aanpassingen …

Bekijk

1m2 by EeStairs: De overtreffende trap!

Soms heb je maar weinig ruimte in huis. Een trap neemt al snel veel plaats …

Bekijk