woonhome-budgetkeuken-samenstellen-apparatuur-outlet-witgoed

Zo kun je een eigen budgetkeuken samenstellen

  • 11 juni 2020

  • Door Brechtje van Dam

Je eigen keuken samenstellen? Dat kun je niet betalen. Of wel? Ook met een beperkt budget kies je tegenwoordig gemakkelijk zelf je keuken uit. Een budgetkeuken samenstellen doe je het snelst en het goedkoopst met deze tips. 

Kies verstandig de beste keukenapparatuur uit

Je eigen budgetkeuken samenstellen begint bij degelijke apparaten. Je hebt meestal tenminste een koelkast, kookplaat en oven of magnetron nodig. Keukenapparatuur is een onderdeel waar je gemakkelijk op bespaart omdat er zoveel keuzes zijn. Vergelijk verschillende merken en bepaal vooraf welke functies je wel en niet nodig hebt. Het is hartstikke zonde als je dure apparaten aanschaft waar je vervolgens geen gebruik van maakt. Bovendien zijn er ook outletwinkels voor koelkasten en andere apparaten in de keuken.

Kies slim je keukenapparatuur. Soms is een combi-magnetron net zo makkelijk als een oven.

Kies slim je keukenapparatuur. Soms is een combi-magnetron net zo makkelijk als een oven.

Keukeninspiratie: een low-budgetkeuken kun je ook heel sfeervol inrichten.

Keukeninspiratie: een low-budgetkeuken kun je ook heel sfeervol inrichten.

Let goed op het energielabel van je keukenapparaten

Wanneer je een keukenapparaat kiest, let dan altijd op het energielabel. Een oven of magnetron die goedkoop is, maar geen energielabel A of hoger heeft, kost je onnodig veel geld. Apparaten met een hoog energielabel besparen namelijk een hoop energie. Hoewel zo’n apparaat dus misschien duurder is, bespaar je er op termijn veel geld mee. Zuinig keukenapparatuur is een duurzame aankoop.

Bespaar gemakkelijk op je keukenblad

Een low budget keuken begint bij een werkblad. Een groot deel van je keuken bestaat uit werkblad. Daardoor is het een gemakkelijke manier om geld te besparen. Werkbladen zijn verkrijgbaar in ontelbaar veel varianten die allen een eigen prijskaartje hebben. Hoewel hout en steen er chique uitzien, zijn het ook erg dure keuzes voor een keukenblad. Wil je besparen op je werkblad? Dan kies je voor kunststof. Dat is niet alleen een goedkoop maar ook een veelzijdig materiaal. Kunststof is bijvoorbeeld verkrijgbaar met een natuursteen look.

woonhome-budgetkeuken-samenstellen-keukenkastjes-verven-apparatuur-keukenapparatuur

Een manier om geld te besparen is door keukenkastjes zelf te schuren en verven in de gewenste kleur.

Ga voor eenvoudige keukenkasten

Je kunt nooit genoeg opbergruimte in de keuken hebben. Besparen doe je gemakkelijk op je keukenkastjes. Kasten met laden zijn vaak duurder dan planken. Beperk het aantal keukenkastjes met dure draaisystemen en ingewikkelde laden. Bepaal ook vooraf de stijl van de keuken die je mooi vindt en pas je keukenkastjes daarop aan. Je hebt misschien simpele planken gekozen maar door te spelen met kleur en materiaal kun je alsnog een chique en stijlvolle budgetkeuken realiseren.

woonhome-budgetkeuken-samenstellen-planken-keukenkastjes

Een aantal planken in plaats van keukenkastjes ophangen bespaart geld.

Kies alleen de essentiële keukenonderdelen

In essentie betekent een budgetkeuken samenstellen dat je moeilijke keuzes moet maken. Wil je echt die smart koelkast of ga je daar toch nooit gebruik van maken? Hoe belangrijk is die kookplaat met zes pitten als je toch nooit voor meer dan drie personen kookt? Door op te schrijven wat je écht belangrijk vindt en wat je kunt missen, houd je de kosten laag.

Bekijk ook

Zo kun je een eigen budgetkeuken samenstellen

Je eigen keuken samenstellen? Dat kun je niet betalen. Of wel? Ook met een beperkt …

Bekijk

Waarom deze groene keuken en badkamer pas echt groen zijn

Gerecyclede petflessen in de keuken; met de de nieuwe designkeukens van Kvik staan ze niet …

Bekijk

Dit is de nieuwe Airfryer XXL van Philips met Smart Sensing

Lekker, maar ook gezond koken, is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je voor …

Bekijk