Zo verduurzaam je jouw woning met je verbouwing

Zo verduurzaam je jouw woning met je verbouwing

  • 15 oktober 2019

  • Door Woonhome

Duurzaam wonen is hip. En dat is nu net waar HomeQgo zich mee bezighoudt. Zeker in een tijd waarin de woningmarkt oververhit is, is dit belangrijk. In de achterliggende 5 jaar steeg het aantal verbouwingen met 100%! Maar verbouwingen geven jou wel de kans om je woning te verduurzamen. Scheelt ook weer in de energierekening. 6 tips van Paul van den Hout, directeur bij HomeQgo.

1. Maak een verduurzamingsplan voor bij je verbouwing

Een verbouwing kost heel wat kopzorgen. Daarom is het goed om niet alleen een verbouwingsplan te hebben, maar ook een verduurzamingsplan. Wanneer alles van tevoren uitgedacht is, ben jij goed voorbereid. Bespreek met je aannemer wat je in je hoofd hebt. Zo weet je of een uitgave lonend is. Naast goede isolatie is bijvoorbeeld ook lagetemperatuurverwarming nodig. Kies je voor een warmtepomp, dan zijn er ook nieuwe radiatoren nodig. Zo ga je voor optimale efficiency.

2. Ga voor effectief: combineer werkzaamheden

Kijk bij elke stap van de verbouwing en je bouwtekening naar slimme verduurzamingsoplossingen. Tijdens een verbouwing iets aanpassen is vaak goedkoper dan daarna. Voorbeeld: als je die vloer toch laat vervangen, denk je meteen na over vloerverwarming. Ga je een slaapkamer maken op zolder? Houd dan rekening met dakisolatie. HomeQgo heeft energieadviseurs. Die spreken dit ook allemaal met je door.

Verbouwingen kun je eenvoudig combineren met verduurzaming.

Combineer je verbouwing met een verduurzamingsplan

3. Zonnepanelen, kan jouw dak dat aan?

Stel: je gaat voor een dakkapel of aanbouw en wilt ook nog eens zonnepanelen. Vraag dan je aannemer eerst welke belasting er mogelijk is. Voor zonnepanelen ga je uit van een belasting van 60 tot 80 kg per vierkante meter.

4. Denk steeds een stapje vooruit

Natuurlijk zijn zonnepanelen en zonneboilers een milieubewuste keuze. Maar ga eens verder in je verduurzamingsplan. Denk aan de installatie van een warmtepomp of het rijden van een elektrische auto. Natuurlijk beïnvloedt dit je keuze voor het aantal zonnepanelen. Je hebt er dan echt meer nodig. Vooruitdenken dus!

5. Vergeet de burenkorting niet

Misschien willen je buren ook wel zonnepanelen. Als je dit samen besluit, is dat goedkoper. De installateur kan meer realiseren in één dag en jij hoeft minder te betalen. Win-win!

6. Jouw voordeel met verduurzamen

Ga je investeren, dan wil je ook weten wat het jou oplevert. Neem nu een twee-onder-een-kapwoning uit 1965. Met een investering van 11.000 euro bespaar je in principe 1.700 euro per jaar. Je kiest dan voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen. Je vraagt zo’n overzicht voor jouw adres eenvoudig op bij HomeQgo.

Overzicht besparingen met verduurzaming

Product Investering Besparing per jaar
Spouwmuurisolatie€ 1350,-€ 350,-
Dakisolatie € 5600,-€ 550,-
Vloerisolatie€ 1450,-€ 180,-
Zonnepanelen € 2350,- € 620,-

 

Bekijk ook

Binnenkijker – een lichte woonkamer die rust uitstraalt

In onze eerste binnenkijken nemen we een kijkje in het huis van Mieke. Zij laat …

Bekijk

100% ambachtelijke tafels

Table du Sud is een familiebedrijf. De broers Teun en Evert Antonissen maakten in 2014 …

Bekijk

Binnenkijker – Maak een stijlvolle woonkeuken gezellig

Deze week kijken we in de woonkeuken van Anous! Zij heeft voor haar woonkeuken een …

Bekijk

Spot for the Weekend: Blackbird coffee & vintage

Een heerlijke kop koffie drinken en ondertussen je ogen de kost geven langs prachtige vintage …

Bekijk