woonhome-led-kastverlichting-led-verlichting-lampen-perfecte-verlichting-voor-elke-kamer

Zo vind je de perfecte verlichting voor elke kamer

  • 18 april 2020

  • Door Brechtje van Dam

We besteden volop tijd aan ons interieur, maar de verlichting blijft vaak bijzaak. En dat terwijl het licht in huis zo sfeerbepalend is. Een goed lichtplan accentueert je woning en bevordert je gemoedstoestand. Alle reden dus om daar aandacht aan te besteden! Een goed lichtplan voor je woning helpt je op weg. Met deze tips vind je de perfecte verlichting voor elke kamer.

Kies het soort lamp

Voor je überhaupt denkt over de functie of plaatsing van verlichting, bepaal je het soort lamp. Nog steeds kiezen veel mensen voor de traditionele gloeilamp. Maar misschien is dit het uitgelezen moment om over te stappen op LED verlichting. Veel nieuwbouwwoningen hebben al standaard LED kastverlichting ingebouwd in kleine ruimtes en onder het aanrecht. LED verlichting is ook uitermate geschikt als basisverlichting in een kamer. Deze lampen zijn zuiniger tot 80% zuiniger dan traditionele gloeilampen. 

woonhome-led-kastverlichting-aanrecht-keuken-perfecte-verlichting-voor-elke-kamer

LED kastverlichting plaats je onder keukenkastjes om donkere hoeken te verlichten.

Bepaal de functie van de verlichting

Niet elke lamp in huis heeft dezelfde functie. Zo heb je basisverlichting maar ook functionele verlichting en sfeerverlichting. Bepaal altijd welke lichten je nog nodig hebt in een ruimte voor je iets koopt. Perfecte verlichting voor elke kamer bestaat uit vaak meerdere soorten verlichting.

Het begint met praktische basisverlichting

De basisverlichting zet je als eerste aan bij binnenkomst. De lichtknop zit vaak bij de deur of op een andere plek waar je gemakkelijk bij kunt in het donker. Bepaal de plek van de lichtknop op basis van de route door je huis. Vaak is de basisverlichting een plafondlamp in de vorm van spots of een hanglamp. Meestal is de basislamp gecentreerd in de ruimte.

Functionele verlichting als aanvulling

Met alleen basisverlichting ben je er niet. Meestal vul je dit op met functionele verlichting. Denk hierbij aan LED kastverlichting voor het verlichten van het interieur van een kast. Maar ook spots voor onder het aanrechtkastje of een leeslamp boven je bureau is functioneel licht. 

woonhome-verlichting-lampen-accentverlichting-perfecte-verlichting-voor-elke-kamer

Met een subtiele lichtstrook of spot kun je een speciaal hoekje in het huis accentueren.

Accentverlichting maakt het plaatje af

Is er een meubelstuk in je huis waar je trots op bent? Benadruk dat punt met accentverlichting. Bijvoorbeeld een mooi kunstwerk, of een vintage stoel. Verstelbare spots of een wandlamp brengen dit accent mooi aan in je kamer. 

Maak een lichtplan

Wanneer je goed voor ogen hebt welke lampen je nodig hebt en waar, dan maak je een lichtplan. Het handigst is om dit te doen op een plattegrond van je woning. Zo bepaal je precies waar elke lamp moet staan en hoeveel ruimte je hebt. Je kunt immers niet in elke hoek een vloerlamp zetten. 

woonhome-slaapkamer-spotjes-verlichting-perfecte-verlichting-voor-elke-kamer

Met een beetje creativiteit zijn dezelfde lampen voor verschillende functies in te richten.

Maak ook gebruik van daglicht

Vergeet niet dat er ook een natuurlijke, gratis lichtbron is om gebruik van te maken: de zon! Er zijn verschillende manieren om te spelen met daglicht in je woning, ook als je kleine ramen hebt. Schilder bijvoorbeeld je kozijnen wit om meer licht naar binnen te weerkaatsen. Ook begroeiing voor het raam snoeien en de vensterbank leeg laten zorgt voor meer natuurlijke verlichting in je woning. Voor je het weet heb je een woning vol prachtig wit licht! 

Bekijk ook

Sfeervolle verlichting voor in jouw huis!

Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur. Verlichting bepaald per ruimte een groot gedeelte …

Bekijk

Zo vind je de perfecte verlichting voor elke kamer

We besteden volop tijd aan ons interieur, maar de verlichting blijft vaak bijzaak. En dat …

Bekijk