Zo voorkom je dat je laminaat of parket bol komt te staan

  • 08 juli 2019

  • Door Woonhome.nl

Yes, je bent eruit, de ideale vloer is gekozen. Het is een mooie laminaat- of parketvloer van donkerbruin mahoniehout waar je oog op is gevallen. Of juist één van naturel eikenhout.  Hoe het ook zij, het laatste waar je dan op zit te wachten is dat je nieuwe vloer krom of bol komt te staan. Toch komt dit vaker voor bij laminaat dan je denkt. Wij geven jou de broodnodige tips om dit euvel te voorkomen. Immers, een voorbereid mens telt voor twee!

Gebruik onze tips en voorkom dat je vloer bol komt te staan! 

Gebruik onze tips en voorkom dat je vloer bol komt te staan!

1: Check of de kruipruimte vochtig is

Eén van de eerste dingen waar je op moet letten is het vochtgehalte in je huis. Vraag eventueel een vloerenspecialist of hij de vochtigheidsgraad meet, dan weet je het meteen. Als je een vochtige kruipruimte hebt, dan is er een reële kans dat het vocht doortrekt naar de vloer. Iets waar parket of laminaat beslist niet van houdt. Een houten vloer of laminaatvloer neemt relatief snel vocht op namelijk. Hierdoor bestaat de kans dat je vloer in no time krom trekt. Heb je een vochtige kruipruimte, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te isoleren. Goede luchtcirculatie is hierbij van cruciaal belang.

Na het leggen van deze vloer wil je absoluut niet dat deze bol gaat staan!

Na het leggen van deze vloer wil je absoluut niet dat deze bol gaat staan!

2: Leg het laminaat niet te strak

Een andere veel voorkomende oorzaak van laminaat die bol gaat staan, is dat de vloer te strak is gelegd. Een houten vloer zet namelijk uit of krimpt juist weer in afhankelijk van de koude- en warmteverschillen. De vervormingen die als gevolg hiervan optreden, staan ook bekend als de ‘werking van hout’ of ‘werken’ (=hout dat werkt). Zit er tussen de planken niet genoeg ruimte voor het hout om te werken? Dan is er gerede kans dat de vloer bol gaat staan. Iets waar noch jij, noch je vloer blij mee gaat zijn.  Let er dus op dat de vloer voldoende speling heeft om uit te zetten.

Niet alleen vochtigheid is een boosdoener van bolle vloeren, maar je laminaat te strak leggen heeft ook vervelende gevolgen. 

Niet alleen vochtigheid is een boosdoener van bolle vloeren, maar je laminaat te strak leggen heeft ook vervelende gevolgen.

3: Geef de vloer tijd om te acclimatiseren

Eenmaal de vloer binnen, is het logisch dat je handen jeuken om te beginnen met het leggen van de nieuwe vloer. Toch is beter om twee dagen te wachten met leggen. Zo heeft de houten vloer voldoende tijd om te acclimatiseren. Houd tot die tijd de verpakking van de vloer dicht, en leg alles op een vlakke ondergrond. Anders is er alsnog kans dat de vloer krom trekt, zelfs nog voordat de vloer erin ligt.

4: Laat je vloer leggen door een vloerenspecialist

Als je zelf niet zo bekend bent met het leggen van vloeren, dan zijn er ook nog andere opties. Zo weet een vloerenspecialist precies waar hij rekening mee moet houden. Hiermee minimaliseer je de kans dat de vloer krom trekt tot nagenoeg nul. Als je niet van vervelende verassingen houdt, koop dan je vloer bij een CBW erkend bedrijf. Dan weet je zeker dat het goed zal gaan. Mocht er onverhoopt toch wat misgaan, dan staat de Geschillencommissie Wonen, de geschillencommissie voor de woonbranche, voor je klaar. Met raad én daad.

Is het leggen van vloeren niet jouw ding? Laat een vloerenspecialist dit doen!

Is het leggen van vloeren niet jouw ding? Laat een vloerenspecialist dit doen!

Bekijk ook

Breng kleur en sfeer in je interieur met een canvasdoek

- Advertorial -Ze zijn vrolijk en artistiek; de canvasdoeken van ‘Fun Art Factory’. Of je …

Bekijk

De meest trendy woonaccessoires in het voorjaar 2016

We zitten inmiddels in het voorjaar en bij velen begint het dan echt kriebelen. Bij …

Bekijk

Zo kies je het juiste dekbedovertrek

Heb je een nieuw bed aangeschaft? Dan wil je daar natuurlijk een mooi bijpassend dekbedovertrek …

Bekijk

Designmeubels voor een fijn huis

Hoera voor webwinkels! Want, hoe fijn is het wel niet om vanaf de bank thuis …

Bekijk