Zonnepanelen op een EPDM dakbedekking

Zonnepanelen op een EPDM dakbedekking

  • 25 mei 2019

  • Door Woonhome.nl

Hoewel de landelijke subsidie op zonnepanelen al enige jaren niet meer bestaat, blijven de energie-opwekkers op het dak stijgen in populariteit. Naast het gegeven dat sommige gemeenten nog een verleidelijke regeling bieden, blijft een zonnepaneel een uitstekende investering. Zonnepanelen betalen zich namelijk op termijn zonder meer terug. In combinatie met EPDM als dakbedekking neemt het voordeel alleen maar verder toe. Lees meer over EPDM dakbedeking in dit artikel.

Wat is EPDM?

EPDM is een innovatieve synthetisch rubber waarmee je daken afdekt. De afkorting EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. De propyleen heeft een lange levensduur van ruim 50 jaar en is 100% recyclebaar. Hierdoor is dit rubber of folie zeer duurzaam om te gebruiken.

Duurzame dakbedekking met zonnepanelen

EPDM dakbedekking en zonnepanelen staan allebei bekend als duurzame oplossingen. Aan de ene kant zijn zonnepanelen goed voor het milieu en zorgen ze iedere maand voor lagere energiekosten. Aan de andere kant is EPDM dakbedekking de meest duurzame soort dakbedekking voor platte daken. Bovendien belast het rubbersoort het milieu minimaal. Wanneer je deze twee samenvoegt, maak je een uitstekende keuze voor zowel het milieu als je portemonnee.

EPDM dakbedekking met zonnepanelen

Voor je zonnepanelen op je platte dak met EPDM folie plaatst, is het goed om te weten dat niet ieder dak met EPDM geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Niet alleen moet de dakconstructie de panelen kunnen dragen. Ook de ligging van het dak ten opzichte van de zon moet gunstig zijn. Daarnaast moet de dakbedekking aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste factor hierin is de dikte van het folie. EPDM heeft over het algemeen een dikte van 1,00 millimeter en dit is voor de installatie van zonnepanelen niet optimaal. Op termijn kan dit namelijk leiden tot scheuren en mechanische schade. Daarom is het advies om EPDM met een dikte van 1,30 millimeter te gebruiken onder zonnepanelen.

Geschikte daken voor zonnepanelen

EPDM is als dakbedekking perfect voor platte of licht hellende daken. Deze type daken bieden ook mooie voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een schuin dak heb je namelijk geen vrijheid om de panelen in een ideale hoek te plaatsen. Dit kan bij een plat of licht hellend dak wel. Hierop kun je de hellingshoek en de richting van de panelen zelf bepalen. Volgens experts op het gebied van zonnepanelen is een hoek van 35 graden richting het zuiden de perfecte stand voor zonnepanelen.

Zonnepanelen en EPDM dakbedekking hebben een lange levensduur.

Zonnepanelen en EPDM dakbedekking hebben een lange levensduur.

Levensduur dakbedekking met zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Houd dan goed de status van je huidige dakbedekking in gedachten. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 20 jaar mee. Het zou erg onpraktisch zijn om in deze periode je dakbedekking te moeten vervangen. EPDM dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar. Wanneer je eerst EPDM aanbrengt op je dak en vervolgens de zonnepanelen plaatst, zit je op het gebied van de levensduur van de dakbedekking volkomen veilig.

Bekijk ook

Maak een trendy zomerproof tuin met deze tips

Vorig jaar overviel de zomer ons land nogal. De lente was nog niet begonnen of …

Bekijk

5 tips voor een landelijke look in je keuken

De populariteit van landelijke keukens is de laatste jaren weer toegenomen. Blijkbaar vallen we tegenwoordig …

Bekijk

Led panelen voor in het (thuis)kantoor

Verlichting, natuurlijk én kunstmatig, is een belangrijk onderdeel van een goede werkplek. Een ruimte die …

Bekijk

Zo maak jij jouw dakkapel zo duurzaam mogelijk

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam wonen en passen energiebesparende maatregelen toe in hun woning. …

Bekijk