Zwart is het nieuwe wit

Zwart is het nieuwe wit in de badkamer

  • 20 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

Tientallen jaren, en misschien nog wel langer was een badkamer of toilet bijna standaard wit van kleur. De tegeltjes waren bij voorkeur voorzien van een glanzende glazuurlaag, zodat je goed kon zien dat je ze had schoongemaakt. Tegenwoordig is de zwarte badkamer helemaal trendy!

Zwarte badkamer de nieuwe standaard

Wit, dat was de kleur voor een badkamer. En voor een toilet ook, trouwens. Natuurlijk, je kon er een beetje van afwijken, een lichtgrijze of lichtroze tegel bijvoorbeeld, maar het devies was toch wel dat het in ieder geval een lichte kleur moest zijn. Dat was namelijk wel zo praktisch en oogde lekker hygiënisch, zo luidde de achterliggende gedachte.

Het idee dat een badkamer of toilet een lichte kleur moest hebben, is de laatste jaren langzaam verdwenen.

Het idee dat een badkamer of toilet een lichte kleur moest hebben, is de laatste jaren langzaam verdwenen.

Nieuwe badkamertrend blijkt een blijvertje

Een aantal jaar geleden begon de ‘witte tegeltjes trend’ echter steeds meer concurrentie te krijgen. Niet langer was wit en vierkant de standaard tegel voor de badkamer. Steeds vaker werd er gekozen voor grote, rechthoekige, zwarte tegels. Natuursteen, dat kreeg meer en meer de voorkeur, en de geglazuurde, witte tegeltjes bleven steeds vaker in de schappen liggen.

Eerst leek het nog een trend te zijn, iets dat een paar jaar zou duren. Nu, ruim tien jaar later is het duidelijk dat dit niet het geval is. De donkere of zwarte badkamer is helemaal in! We kiezen qua sanitair massaal voor donkere tegels en dan het liefst lekker groot. Glanzende witten tegels zijn daarentegen steeds meer gedateerd.

Badkamer: Van fris naar sfeervol

Met de keuze voor een andere kleur en soort tegel, veranderde ook de sfeer in de badkamer. Waar deze vroeger vooral licht, fris en hygiënisch schoon moest zijn. Tegenwoordig kiezen we voor een fijne sfeer, liefst met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Hygiëne blijft ook belangrijk, uiteraard, maar inmiddels weten we dat een tegel echt niet wit en glimmend hoeft te zijn om hem goed schoon te kunnen maken.

Praktische (trendy) badkamerverlichting

Qua tegels kiezen we het liefst voor natuursteen, of materialen die daar zoveel mogelijk op lijken. En ook qua verdere aankleding houden we het graag natuurlijk, al moet het ook praktisch zijn. De verlichting, die moet vooral goed en liefst ook te dimmen zijn, zodat je zowel goed licht hebt om je haar te doen, als sfeerlicht voor tijdens het douchen of badderen. LED inbouwspots lenen zich daar goed voor, en zijn verkrijgbaar in speciale extra waterdichte uitvoeringen voor gebruik in de badkamer. Fijn is dat er ook inbouwspots zwart zijn, zodat deze wegvallen in het gebruikte materiaal, en je alleen nog ziet wat je wilt zien: hun licht.

Tegenwoordig kiezen we vaker voor een fijne sfeer met natuurlijke materialen in de badkamer. 

Tegenwoordig kiezen we vaker voor een fijne sfeer met natuurlijke materialen in de badkamer.

Kleed je badkamer verder aan met mooie planten en houten accessoires, als je extra de nadruk wil leggen op een natuurlijke sfeer. Zwart leent zich echter ook goed voor een industriële look, zeker als je kiest voor robuuste wasbakken en stoere kranen kun je een heel ‘rauw’ sfeertje creëren.

Bekijk ook

Heel relaxt slapen in the Seventies bedlinnen

Nieuw: vrolijk Bedlinnen Almond met typisch jaren zeventig dessin. Met dit dekbed reis je iedere avond …

Bekijk

Waarom zijn gietvloeren in huis zo populair?

De juiste vloer kiezen voor je –al dan niet nieuwe- huis is niet zo makkelijk …

Bekijk

Neem je werkplek mee op reis

Eerder schreven we al over de handige kist ‘Kubit’ uit Amsterdam die je eenvoudig kunt …

Bekijk

Te gekke kerstcadeau's om dit weekend nog te kopen

Hoe origineel wil jij het hebben? Het is soms best een uitdaging om een gaaf …

Bekijk