Een periode in de Duitse kunstgeschiedenis, de Biedermeier meubelstijl én het Biedermeier boeket.

Biedermeier

Wat is een biedermeier? Wanneer je zoekt naar de betekenis van dit woord stuit je al snel op meer betekenissen. Een periode in de Duitse kunstgeschiedenis met biedermeierarchitectuur en -meubelstijl. Maar ook het Biedermeierboeket of -bloemstuk voor op tafel. 

Biedermeier staat voor een periode, een meubelstijl en de benaming van een boeket.

Vooral bekend door: de meubelstijl Biedermeier

Typerende kenmerken: huiselijkheid, bloemen en verfijnd

Ontstaan van de Biedermeier periode: 1800- 1850

Biedermeierperiode in de kunstgeschiedenis

De Biedermeierperiode was een reactie op de overladen empirestijl. Deze periode aan het begin van de 19e eeuw kenmerkt zich door militaire, romeinse ornamenten. Na een lange revolutie van twee decennia verlangde men naar meer vriendelijke vormen, nationale ornamenten en huiselijkheid. Zo zien we in de nieuwe periode sierlijke vormen. Denk aan zwanen- en harpvormen. Maar ook lichte houtsoorten met houtsnijwerk en met verfijnde, fraaie details.

Bloemen in het Biedermeierboeket

Vanuit de Biedermeier kunstperiode ontstond ook het Biedermeier boeket. Dit type bloemstuk is een rond met bloemrijke bloemschikking. Ook wel een boeket genoemd. Dit boeket maakt men altijd in een schaal of in een vaas. Het bloemwerk heeft vaak een centraal plekje op de eettafel ter decoratie.

Bolvormig boekettechniek

De bloemen in een Biedermeier zijn kort-stelige bloemen met een ronde vorm. Zij vormen met z’n allen een compacte halve bol. Dankzij de compacte bol en de vorm van eenheid oogt het als één kleurvlak. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe men een Biedermeier opmaakt. Maar het resultaat is een gemengde bos bloemen, gegroepeerd, in ringen én in spiralen. De techniek om een dergelijk bloemboeket te maken noemt men korenschooftechniek. Deze techniek zorgt voor een halve bolvorm.

Het ontstaan van het Biedermeierboeket

De Biedermeier is ontstaan in Duitsland, zoals de naam doet vermoeden. Tussen de jaren 1800 en 1850 kwam het bloemwerk in de mode en kreeg het de naam Biedermeier. De naam betekent rechtsschapen en braaf, wat goed aansluit op de trends uit die tijd. Trends als lange gordijnen, linten en strikjes én bloemetjes behang. Tegenwoordig zouden we dit iets tuttig noemen, maar in die tijd was het vooral in trek bij de rijke burgers en adel.

Biedermeier stoelen in je interieur.

Biedermeier stoelen in je interieur.

Biedermeiermeubilair

De meubelstijl Biedermeier ontstond rond 1815 in Duitsland en Oostenrijk en bleef bestaan tot ongeveer 1848. Ook in Zwitserland, Nederland en de Scandinavische landen kwam deze stroming binnen de meubelkunst voor. Een sobere stijl met elegantie. Veel van de meubels in deze kunstige stijl zijn compact. Dit komt enerzijds door de stijl, anderzijds hadden de interieur minder ruimte beschikbaar.

Stijlvolle vintage meubels

Nog steeds zijn er veel meubels in de Biedermeier stijl te vinden. Tegenwoordig vind je veel van deze meubels op websites en braderieën met een vintage meubelaanbod. Met name stoelen, salontafels en commodekasten zijn in de meubelstijl verkrijgbaar. Omdat deze meubels sierlijke vormen en andere versiering hebben zijn deze iets kwetsbaarder. Veel van de meubels hebben daarom ook enige reparatie of nieuwe bekleding nodig.

Bronnen:

Wikipedia

Bekijk ook

Abstract

Tags: Design & concepts

De term abstract horen we vaak in combinatie met vormen, kleuren, kunst of interieur. Abstractie …

Bekijk

Biedermeier

Tags: Kunst & cultuur

Wat is een biedermeier? Wanneer je zoekt naar de betekenis van dit woord stuit je …

Bekijk

Eclectisch

Tags: Wooninspiratie, Woontrends

De term eclectisch is een veelgebruikte term in de kunst- en interieurwereld. Eclectisch verwijst naar …

Bekijk