In de context van interieur is een bies,

Biezen

Wat zijn biezen? In de context van interieur is een bies, een smalle, rechte band of versieringslijn. Wanneer we spreken over een bies in kleding, dan betekent het een smal boordsel, opgenaaide reep op een kledingstuk. Bies is ook een grasgewas. Dit materiaal komt voor in meubels en woonaccessoires.

In de context van interieur heeft een bies meerdere betekenissen.

Een bies decoratieve band op veel interieuritems zoals vloerkleden of gordijnen.

Bies is een grasgewas dat voorkomt in meubels zoals stoelzittingen.

Biezen in het interieur

Een smalle, rechte versieringslijn komt op heel veel verschillende plekken terug in het interieur. Bijvoorbeeld bij antiek servies. Hierbij is de rand van het series versierd met een vergulde bies. Ook schilderijlijsten hebben vaak een vergulde bies rondom. Daarnaast hebben veel gordijnen, houten vloeren en klassieke vloerkleden een bies.

Een bies als afwerking van de houten vloer

Een houten vloer, zoals een visgraatvloer, is te leggen met een bies aan de randen van de vloer. Een smalle band met een houten rand die men opschuurt, nadat de vloer geplaatst is. Het is puur versiering die zorgt voor een mooie afwerking en een bijzonder effect. Het benadrukt de vormen van de ruimte en zorgt voor een luxueuze uitstraling. De biesrand van een houten vloer is meestal in een contrasterende kleur. Bij een een lichte houten vloer plaats met donker hout zoals Wenge hout. Bij een donkere vloer is de lichtgekleurde rand gemaakt van een lichte houtsoort zoals Wenge.

Houten visgraatvloer met een decoratieve bies.

Houten visgraatvloer met een decoratieve bies.

Tapijt met een randafwerking

Biezen komen ook terug in andere accessoires zoals plaids uit de Touch of Luxury trend. Ook traptapijten, vloerkleden en spreien kunnen een bies hebben. Zo’n decoratieve rand kan soms heel uitbundig zijn. In veel gevallen heeft een bies ook een functionele functie. Voor een tapijt of vloerkleed biedt het bescherming tegen rafeling. Net als een blinde band als randafwerking van het haak of borduurwerk.

Vloerkleed met een randafwerking.

Vloerkleed met een randafwerking.

Bies als materiaal

Naast een decoratieve rand is een bies ook een materiaal. Het is een dun gewas uit de cypergrassenfamilie dat net als riet in watergebieden langs de oevers groeit. Er zijn zoute of zoete biesplanten. Bies is sterk en kan meters hoog groeien. Het is daardoor uitermate goed geschikt voor allerlei soorten vlechtwerk. Om deze reden past men het gewas toe in de vervaardiging van meubels en woontextiel.

Biezen stoelen

Veel antieke stoelen zijn vervaardigd met het materiaal bies, ook wel biezen stoelen genoemd. De stoelen hebben een gevlochten biezen zitting. En in sommige gevallen zijn ook de poten en rugleuning met de biesplant gedecoreerd. Het draaien, weven en vlechten van biezen zittingen of stoelmatten is een echte ambacht. Men noemt het ook wel stoelvlechten.

Stoelmatten vlechtwerk vervaardigd van bies.

Stoelmatten vlechtwerk vervaardigd van bies.

Stoel met gevlochten biezen zitting.

Stoel met gevlochten biezen zitting.

Biezen matten en tapijten

Een echt puur materiaal, zoals de biesplant, is ook geschikt om matten en vloerkleden van te maken. Zo zijn zeegras vloerkleden gemaakt van de natuurlijk materiaal bies. Deze zijn gekweekt aan oevers van meren en rivieren en vindt zelfs zijn oorsprong in Nederland. Vanwege de sterke, slijtvaste eigenschappen is de bies uitermate geschikt als vloerkleed.

Matten gemaakt van biesgewas met een bies als randafwerking.

Matten gemaakt van biesgewas met een bies als randafwerking.

Bekijk ook

Biezen

Tags: Vloerkleden

Wat zijn biezen? In de context van interieur is een bies, een smalle, rechte band …

Bekijk

Douglas hout

Tags: DIY

Eén van de meest gebruikte en belangrijkste soorten hout is Douglas hout of Oregon Pine. …

Bekijk

Epoxyvulmiddel

Tags: Design & concepts, Verbouwen

Een veel gebruikt vulmiddel, ook wel reparatielijm genoemd, voor huishoudens, industrieel en in de vliegtuigmodelbouw. …

Bekijk

Fineer

Tags: Design & concepts

Fineer, een woord dat vaak voorbij komt in de meubel- en interieurwereld. Wat is het …

Bekijk

Kopse kant

Tags: Verbouwen

De term kopse kant hoor je vaak wanneer je in aanraking komt met hout. Kopse …

Bekijk

Messing

Tags: Wooninspiratie

Het materiaal messing is in eerste instantie een metaalmengsel (ofwel een legering) en net als …

Bekijk

Rotan

Tags: Woontrends

Rotan is een veel gebruikt materiaal in meubels en accessoires in interieurs. Het is een …

Bekijk

Terrazzo

Tags: Wooninspiratie

Terrazzo (het Italiaanse woord voor terras) is een veel gebruikte materiaal in de architectuur en …

Bekijk