Rotan

Rotan is een veel gebruikt materiaal in meubels en accessoires in interieurs. Het is een materiaal dat komt van de Calamus rotang, oftewel de rotanpalm. Deze rotanpalm groeit voornamelijk in tropische regenwouden. Vaak ziet men riet of bamboe ook als rotan, maar dit zijn andere planten. Binnen de rotan familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommige hebben harde en andere juist zachte stengels. Deze kenmerken bepalen ook de duurzaamheid van rotan meubels.

Rotan is een materiaal dat komt van de Calamus rotang, oftewel de rotanpalm. Dit materiaal vind je terug in meubels als:

Stoelen en tafels

Manden en korven

Tuinmeubels

Het ontstaan van rotan

Men verbouwt al sinds 1850 rotan op speciale plantages in Indonesië. Veruit de meeste rotansoorten zijn van oorsprong klimplanten (lianen) en groeien in de Maleise Archipel. Maar ook op het Indiase subcontinent, Zuid-China, Sri Lanka, Australië tot aan Fiji. Doordat het klimplanten zijn ontstaan er dikke rotanstengels die variëren van drie millimeter tot bijna tien centimeter. De lengte van een rotanstengel varieert van 10 centimeter tot bijna 2 meter.

De kern van rotanstengels is massief en snijdt men in verschillende dikte maten. Dit noemt men dan (pit)riet. De schors van rotan gebruikt men om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk van te maken. Denk bijvoorbeeld aan stoelzittingen. (vaak ook stoelenriet genoemd).

Het verwerken van rotan woonaccessoires

Verwerkte rotan past men overal in toe. Tot aan de 17e eeuw werd gevlochten rotan voornamelijk gebruikt als stoelzitting (ook wel webbing genoemd). In de 19e eeuw ontdekte men dat geschilde rotan ook zeer geschikt was om te buigen. Naast zittingen maakte men ook steeds meer andere gebruiksvoorwerpen van rotan met speciale vlechttechnieken. Eerst manden en korven, rond de jaren 50′ waren dat hele meubels.

Rotan meubels

In Nederland stonden twee speciale meubelfabrieken (Rohé en Gebr. Jonkers) die het uit Indonesië afkomstige rotan gingen gebruiken. Zij zagen het materiaal rotan als goed alternatief  voor de wilgenteen, dat minder buigzaam was. Dankzij bestaande technieken en het ‘nieuwe’ rotan materiaal zijn er rond de jaren 50′ van de vorige eeuw allerlei vernieuwende meubels gemaakt. Zowel Deense als Nederlandse designers (waaronder Dirk van Sliedregt) ontwierpen meubels die in functionaliteit en later ook volgens opkomende trends aan de marktverwachtingen voldeden. Een nog steeds zeer bekend design is het ‘kuipje nr 149’ van de firma Rohé. Deze stoel bestaat uit een stalen onderstel met daarop een ronde rotan zitting en leuning.

Gevlochten rotan manden en korven.

Gevlochten rotan manden en korven.

Manden en korven gemaakt van rotan.

Manden en korven gemaakt van rotan.

Een Indonesische verkoper van rotan meubels en accessoires.

Een Indonesische verkoper van rotan meubels en accessoires.

Rotan wiegje.

Rotan wiegje.

Houten stoel met een gevlochten zitting van rotan.

Houten stoel met een gevlochten zitting van rotan.

Rotan tuin- en interieurtrend

Tussen 1945 en 1965 kwamen circa 200.000 Indonesiers naar Nederland en zorgde de Indonesische cultuur voor vernieuwing in zowel de keuken áls in de huiskamer. In de interieurs met steeds meer ronde vormen, hout en planten past ook het warme en tropische rotan uitstekend. De talloze rotan meubels zijn dan ook vanaf de jaren 60′ een enorm succes. Zowel binnen met kasten, tafels van rotan als buiten met complete lichtgewicht tuinsets. Vanaf de jaren 70′ verdwijnt rotan uit het meubellandschap. Rotan is dankzij natuurbeschermende maatregelen steeds lastiger verkrijgbaar en materialen als kunststof en geperst hout doen hun intereden.

Revival of rotan

Sinds de jaren 10′ van de 20ste eeuw is rotan weer in opkomst. In de vintage, tropische en botanische en interieurtrends zijn weer de veel rotan woonmeubels en -items te zien. Een hele bekende is de rotan pauwstoel. Maar ook rotan roomdeviders, stoelen en kasten (met klassiek rotan vlechtwerk) is weer helemaal trendy. Er zijn dan ook ontzettend veel rotan meubels en woonaccessoires verkrijgbaar, zowel nieuw als vintage.

Rotan meubels zijn ontzettend populair in hedendaagse interieurs

Rotan meubels zijn in de jaren 10 van deze eeuw weer helemaal trendy.

Rotan meubels zijn in de jaren 10 van deze eeuw weer helemaal trendy.

Bureaustoel van rotan met een ijzeren onderstel.

Bureaustoel van rotan met een ijzeren onderstel.

Rotan stoel voor in de tuin of de serre.

Rotan stoel voor in de tuin of de serre.

Bekijk ook

Biezen

Tags: Vloerkleden

Wat zijn biezen? In de context van interieur is een bies, een smalle, rechte band …

Bekijk

Douglas hout

Tags: DIY

Eén van de meest gebruikte en belangrijkste soorten hout is Douglas hout of Oregon Pine. …

Bekijk

Epoxyvulmiddel

Tags: Design & concepts, Verbouwen

Een veel gebruikt vulmiddel, ook wel reparatielijm genoemd, voor huishoudens, industrieel en in de vliegtuigmodelbouw. …

Bekijk

Fineer

Tags: Design & concepts

Fineer, een woord dat vaak voorbij komt in de meubel- en interieurwereld. Wat is het …

Bekijk

Kopse kant

Tags: Verbouwen

De term kopse kant hoor je vaak wanneer je in aanraking komt met hout. Kopse …

Bekijk

Messing

Tags: Wooninspiratie

Het materiaal messing is in eerste instantie een metaalmengsel (ofwel een legering) en net als …

Bekijk

Rotan

Tags: Woontrends

Rotan is een veel gebruikt materiaal in meubels en accessoires in interieurs. Het is een …

Bekijk

Terrazzo

Terrazzo (het Italiaanse woord voor terras) is een veel gebruikte materiaal in de architectuur en …

Bekijk