3 tips bij het kopen van rolgordijnen

3 tips bij het kopen van rolgordijnen

  • 21 oktober 2018

  • Door Yannick Bertrand

Bij het stylen van woonruimtes, is raamdecoratie een belangrijk element. Raamdecoratie zorgt namelijk voor sfeer, warmte en een geborgen gevoel in je eigen woning. Raamdecoratie vind je in diverse soorten en maten: van gordijnen tot rolgordijnen tot wandpanelen. Afhankelijk van de ruimte, je smaak en wensen kies je de raamdecoratie die bij jouw en de woning past. Door middel van dit artikel delen we graag tips over het aanschaffen van rolgordijnen, zodat jij de juiste keuzes maakt voor jouw woning.

De juiste afmeting is heel belangrijk voor een goed rolgordijn.

De juiste afmeting is heel belangrijk voor een goed rolgordijn.

Tip 1: Kies de juiste afmetingen

Wanneer je hebt besloten om rolgordijnen op te hangen, is het belangrijkste je gordijnen het juiste formaat hebben. Rolgordijnen zijn op twee manieren op te hangen: tussen de muren of op het kozijn. Dit noem je ‘in de dag’ of ‘op de dag’. Afhankelijk van jouw smaak, kies je wat het beste past in jouw woning. Bij diverse winkels vind je ze in standaardmaten. Kijk goed of deze maten aansluiten op jouw ramen en of de raamdecoratie anders in te korten is, voor het gewenste resultaat ‘in’ of ‘op’ de dag.

Tip 2: Kies het doel

Rolgordijnen kunnen diverse functies hebben. Je kunt ze ophangen ter decoratie, om de kamer te verduisteren, voor meer privacy of tegen de zon. Wellicht heb jij een ander doel waarvoor je ze wilt ophangen, maar kies in ieder geval de rolgordijnen die bijdragen aan het doel dat jij voor ogen hebt. Verduisterende rolgordijnen zijn vaak wat zwaarder en dikker, terwijl lichtdoorlatende rolgordijnen lichter zijn en ook een decoratieve functie kunnen hebben.

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ook decoratief!

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ook decoratief!

Tip 3: Welk materiaal?

Op gebied van materiaal zijn er talloze mogelijkheden. Je kunt kiezen voor polyester rolgordijnen, katoen, bamboe, linnen of een andere stof naar keuze. De stof die je kiest draagt bij aan het doel van de rolgordijnen en de stijl in huis. Kies jij voor bamboe of linnen? Dan zorgt dit voor een wat meer natuurlijke look in huis. Polyester is vaak wat strakker. Combineer bijvoorbeeld in de slaapkamer strakke polyester rolgordijnen met wat luchtigere gordijnen. De rolgordijnen dienen ter verduistering en een goede nachtrust, terwijl de gordijnen extra sfeer toevoegen aan de woning.

Je kan alle kant op met rolgordijnen! Als het maar past in jouw eigen interieur.

Je kan alle kant op met rolgordijnen! Als het maar past in jouw eigen interieur.

Welke raamdecoratie je ook kiest: het is belangrijk dat de rolgordijnen bijdragen aan hun doel en aan de sfeer in huis. Laat je adviseren in de winkel, neem stalen mee naar huis en kijk hoe de kleuren en materialen matchen met je interieur. Beslis hoe je ze wilt ophangen en meet de ramen goed op, want zo zorg je ervoor dat ze de juiste maten hebben voor jouw raam. Rolgordijnen ophangen is iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen, maar kies de juiste gereedschappen voor een waterpas en uitgelijnd resultaat.

Bekijk ook

Zeven tips voor de beste gordijnen voor elke kamer in je huis

Gordijnen hebben een prominente aanwezigheid in elke kamer. Daarom is het een aankoop waar je …

Bekijk

Met deze tips kies je in een handomdraai de beste raamdecoratie

Elke kamer is anders. Elk raam is anders. Elke soort raamdecoratie moet dus ook anders …

Bekijk

Zeven manieren om je huis een betaalbare make-over te geven

Na een drukke dag is er niets fijner dan thuiskomen in een aangenaam huis. Soms …

Bekijk

Helemaal hip met houten jaloezieën in je woonkamer

Zet één stap een woonkamer binnen en je ziet direct of iemand een heuse interieurliefhebber …

Bekijk