In het westen zijn je zonnepanelen het meest waard

4 tips om je huis duurzamer te maken

  • 28 april 2018

  • Door Woonhome.nl

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk. Het is goed om stil te staan bij de natuur en deze te kunnen ondersteunen waar nodig. Hiervoor kun je diverse stappen ondernemen in huis. Je huis duurzamer maken is goed voor jezelf en het milieu!

Groots denken in het verduurzamen van je huis

 Zonnepanelen plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen is een goede stap in het duurzaam maken van je woning. Door zonnepanelen te plaatsen kun je zelf energie opwekken. Die is vervolgens te gebruiken in je eigen huis. Stroom die je ‘te veel’ aanmaakt of opwekt, kan je opslaan en laat gebruiken. Leveren aan de energiemaatschappij is ook een optie. Zij zorgen ervoor dat anderen ook groene energie kunnen gebruiken en jij krijgt daar een mooie vergoeding voor. De kosten van zonnepanelen zitten voornamelijk in het plaatsen van de panelen. Op den duur gaan de panelen zich vanzelf terugverdienen.

Isoleren van muren en ramen

Een goed geïsoleerde woning is duurzaam en goedkoper. Wanneer je huis goed gedicht is en er geen kieren of naden open zijn, hoef je minder te stoken. Ga je binnenkort verbouwen? Denk er dan goed over na of je de wanden en ramen alvast meeneemt. Kies voor dubbelwandig glas voor goede isolatie. Dit bespaart je in de vervuiling van het milieu en in de maandelijkse lasten.

Zet de verwarming af en toe eens wat lager!

Kleine stappen in het verduurzamen van je huis

Afval scheiden

Wellicht heb je het geld niet om te verbouwen of zonnepanelen te plaatsen. Ook met kleine stappen kun je al een handje meehelpen aan een beter milieu. Doe dit door bijvoorbeeld afval te scheiden. Neem twee of drie afvalbakken: één voor papier, één voor GFT en één voor plastic. Kijk op de website van de gemeente waar je woont welke voorzieningen zij bieden voor het scheiden van afval. Vaak kun je gratis afvalzakken voor plastic ophalen bij de supermarkt of wordt oud papier eens in de maand opgehaald.

Verwarming aan of uit

Een beter milieu begint bij jezelf. Warme truien-dag is niet iets wat je één keer per jaar hoeft te ‘vieren’. Dit kan je het hele jaar door doen! Zet op een koude dag niet direct de kachel hoog aan, maar trek eerst een dik vest of dikke sokken aan. Helpt dat niet? Kaarsen geven ook warmte af. Zie de kachel als een laatste middel om je ruimte te verwarmen. Je hoeft geen kou te leiden. Probeer jezelf alleen af te leren om bij de eerste kou direct een slinger aan de thermostaat te geven.

Bekijk ook

Muggen verjagen uit de slaapkamer: 4 nuttige tips!

Het gezoem van muggen kan de nachtrust flink verstoren. Hoewel we genieten van de zomermaanden, …

Bekijk

Het fijne aan een huislift voor jouw woning? Langer thuis wonen!

Voor wie slecht ter been is, en toch wilt blijven wonen in zijn huis, is …

Bekijk

5 + 1 Tijdloze top designstoelen

De stoel behoort tot de oudste meubelstukken ter wereld. Daar waar ze voor de 12de …

Bekijk

De tuin overkappen? Dit zijn de mogelijkheden

Wil je graag vaker in de tuin zijn, ook als het weer niet meezit? Je …

Bekijk