Alles over domotica en een slimme woning

Alles over domotica en een slimme woning

Door:
Woonhome.nl

26 augustus 2019

Je kunt tegenwoordig je woning veranderen in een slimme woning door middel van een domotica systeem. Heb je geen flauw idee wat dit precies inhoudt? Geen probleem! Wij leggen je graag uit wat het is, wat je ermee kunt en waarom het zo ontzettend handig kan zijn. Scrol snel verder om het artikel te lezen.

Domotica: wat is het en wat heb je eraan?

Wat is domotica? Het eerste deel van het woord (domo) komt van het Latijnse ‘domus’, wat letterlijk woning of huis betekent. Het tweede deel (tica) is een toevoeging die je veel terug ziet komen in de technologie – denk aan informatica. Je zou het woord domotica dus ook kunnen vertalen als woningtechnologie. Domotica staat namelijk voor het automatiseren van handelingen in je woning. Dit kun je aansturen via een speciaal paneel of via je eigen smartphone, tablet of voice assistant (spraakassistent). Je hoort deze term daarom ook vaak in combinatie met een ‘smart home; of een slimme woning. Toch spreek je pas echt over een slimme woning als het systeem kan ‘meedenken’ over de taken. Je gebruikt de technologie simpelweg om je leven iets makkelijker te maken. Hieronder lees je enkele voorbeelden van handige domotica toepassingen.

Bedien je woning via je telefoon of spraakassistent.

Bedien je woning via je telefoon of spraakassistent.

Slimme verlichting in je huis

Een slim verlichtingssysteem is waarschijnlijk een van de meest toegankelijke domotica systemen. Wellicht ben je vast wel eens iets te lui om op te staan van de bank om het licht aan te doen. Via een smart home systeem zet je lampen aan vanaf je telefoon. Maar ook de lampen die automatisch aan gaan doormiddel van bewegingsdetectoren kun je via smart home inregelen. Zelfs de verlichting die elke dag rond een bepaalde tijd aan- en uitgaat als je zelf niet thuis bent. Ook soort zaken regel je allemaal via een domotica systeem met afstandsbediening, spraakassistent, paneel en smartphone.

Een domotica systeem kan er voor zorgen dat lampen automatisch aan gaan.

Via een domotica systeem regel je dat lampen automatisch aan gaan in huis.

Via een smart home systeem, bedien je je lampen via je stem.

Via een smart home systeem, bedien je je lampen via je stem.

Slimme thermostaat in je woning

Hoe lekker is het om thuis te komen in een warm huis? Ook dit is mogelijk met een slim systeem. Meestal heb je dan een slimme thermostaat nodig. Je kunt de verwarming van afstand bedienden, instellen op bepaalde tijden of automatisch laten inschakelen onder een bepaalde temperatuur. Dit geldt natuurlijk ook voor een airconditioning. De temperatuur en instellingen kun je in de meeste gevallen dan ook bijhouden via je mobiele telefoon.

Met een slimme thermostaat bedoen je de verwarming in huis. Dit is in veel gevallen zelfs veel energiezuiniger.

Met een slimme thermostaat bedoen je de verwarming in huis. Dit is in veel gevallen zelfs veel energiezuiniger. 

Woning met slimme beveiliging

We kennen allemaal wel de beveiligingscamera die je bij de deur kunt hangen. Toch kun je op het gebied van veiligheid nog veel meer uitbreiden met een domotica systeem. Denk aan een systeem dat een melding stuurt op je telefoon zodra de camera beweging ziet. Of een alarmsysteem dat alle rolluiken sluit als er iemand in jouw woning probeert te komen als je op vakantie bent. Dan zijn er ook nog deurbellen met een camera, waarmee je precies kunt zien wie er voor je deur staat.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van domotica. Verdiep je daarom gerust nog eens verder in deze slimme woning wereld.

Bekijk ook

Afkoelen onder je eigen luxe buitendouche

De warme lente- en zomerdagen zijn volop aan de gang. Om de warmte de baas …

Bekijk

Dat zit wel Chique! Banken, fauteuils en poeven met korting

Zit jij er klaar voor? Wel als je gaat voor deze chique banken, fauteuils en …

Bekijk

Een budget badkamer make-over? Check deze tip!

Is jouw badkamer wel toe aan een nieuwe sfeer? Is het wastafelmeubel niet meer wat …

Bekijk

4x Tips voor de juiste parasol voor jouw tuin

In het voorjaar willen we van elk zonnestraaltje in de tuin of op het balkon …

Bekijk