Duurzamer wonen met een warmtepomp

Duurzamer wonen met een warmtepomp

  • 22 november 2018

  • Door Woonhome.nl

Duurzaam wonen is iets wat we tegenwoordig allemaal wel willen. Zo dragen we zo ons steentje bij aan een beter milieu en een betere leefomgeving. Ook bespaart het ons nog eens geld, tijd en vooral stress. Want hoe duurzamer je woont, hoe minder jij jezelf zorgen hoeft te maken over zaken als energiekosten, watervoorziening en warmte. Naast de zonnepanelen en irrigatiesystemen zijn nu ook de warmtepompen populair onderdeel van de duurzame woning.

Water uit de grond wordt door een warmtepomp omgezet naar warme lucht voor in huis.

Water uit de grond wordt door een warmtepomp omgezet naar warme lucht voor in huis.

Waar je in veel huizen de ouderwetse verwarming nog tegenkomt, zijn de meeste nieuwbouwwoningen al uitgerust met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt namelijk net iets anders als een standaard verwarming: de pomp gebruikt water in de omgeving (in huis, uit de grond) om dit vervolgens om te zetten in warme lucht. Door middel van luchtverwarming of radiatoren verwarm je jouw huis lekker en bespaar je ook nog eens flink op de kosten.

Hoe duurzamer jij woont, des te meer kans op subsidies! Win-win situatie, toch?

Hoe duurzamer jij woont, des te meer kans op subsidies! Win-win situatie, toch?

Warmtepomp in huidige woning

Hoewel de warmtepomp vaak in nieuwbouwwoningen voorkomt, is het ook gewoon mogelijk om deze pomp in een bestaande woning te plaatsen. Net als zonnepanelen of regentonnen kan deze manier van duurzaam wonen zonder een grote verbouwing of renovatie plaatsvinden. Zo kun je alle leidingen gewoon laten zoals ze zijn, en enkel de cv-brander vervangen door een warmtepomp. Vervolgens moeten de radiatoren natuurlijk wel even naar LT-radiatoren zijn veranderd.

Pak je het liever meteen goed aan? Dan kun je overschakelen naar lage temperatuur verwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerverwarming of wandverwarming. De ruimte is nu optimaal verwarmd, maar gebruikt ook nog eens minder energie en is hierdoor een stuk duurzamer. De technieken zijn inmiddels zo ver gevorderd dat het vervangen van het huidige systeem tot lage temperatuur verwarming helemaal niet zoveel sloop- en breekwerk hoeft te omvatten.

Ga over naar lage temperatuur verwarming, vloerverwarming is daar een bekend voorbeeld van!

Ga over naar lage temperatuur verwarming, vloerverwarming is daar een bekend voorbeeld van!

Duurzaam wonen subsidies

Net als bij de installatie van zonnepanelen of andere vormen van duurzamer wonen is de kans groot dat je een subsidie kunt krijgen op de installatie hiervan. Wel is het dan natuurlijk van groot belang dat de warmtepomp gecertificeerd is en dat je deze door een vakkundige professional laat installeren. De uiteindelijke kosten zijn vaak dus lager dan je wellicht zou verwachten. Hierdoor levert het je zeker op de lange termijn ontzettend veel op. Niet alleen de huidige, maar ook de volgende generatie kan namelijk genieten van goede en goedkopere warmte. En laten we natuurlijk niet vergeten dat de waarde van je huis een flink boost geeft: ideaal in het geval van een aanstaande verkoop of de overweging tot verhuren.

Bekijk ook

Een design interieur voor weinig geld: zo doe je dat!

Je wil geen standaard huis zoals iedereen maar je beschikt ook niet over het budget …

Bekijk

Dit zijn de tuinmeubeltrends van 2020

Blijf jij net als veel anderen thuis deze zomer? Dan is dit het ideale moment …

Bekijk

Duurzamer wonen met een warmtepomp

Duurzaam wonen is iets wat we tegenwoordig allemaal wel willen. Zo dragen we zo ons …

Bekijk

Vijf tips voor het vinden van een koopwoning in Groningen

Wil je graag in de provincie Groningen wonen? Je bent niet de enige. Ook daar …

Bekijk