LED-verlichting in huis: welk licht past bij jou?

LED-verlichting in huis: welk licht past bij jou?

  • 13 maart 2019

  • Door Woonhome.nl

Er zijn ontzettend veel verschillende lampen en soorten verlichting verkrijgbaar. Het aanbod is groot waardoor er voor ieder wat wils is. Maar welk soort licht past nou het beste bij jou? Wanneer je dit goed in beeld krijgt, is een lichtplan opstellen veel simpeler. Een lichtplan helpt namelijk bij het maken van de beste keuze voor verlichting in het interieur. Lees hier iets meer over een lichtplan, duurzame licht keuzes, LED-verlichting en de fraaie lampen van Budgetlight.be.

Het maken van een lichtplan

Een lichtplan is ontzettend handig maar waar begin je? Hoe zet je zo’n lichtplan op papier? Begin met het maken van een overzicht van de ruimtes in huis waar (nieuwe) verlichting komt. Houdt daarbij ook rekening met het natuurlijke licht vanuit ramen of deuren. Is er veel daglicht, schijnt de zon op deze kant. Bepaal vervolgens de functie van elke ruimt en het benodigde licht. Heb je veel licht nodig? Dat kan bijvoorbeeld in de gang of werkkamer zo zijn. Of is het juist een ruimte waar je meer sfeerverlichting wilt hebben. Als je dit op papier hebt, kijk je per ruimte welke verlichting je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de basisverlichting zoals plafondlampen en spots. Maar ook accentverlichting zoals bij een leesstoel of boekenkast. Waar wil je functionele verlichting plaatsen en waar komen sfeerlampen? Noteer dit allemaal per ruimte van jouw huis.

Eettafel, leeshoek of zitkamer. Kijk per ruimte naar het benodigde licht.

Eettafel, leeshoek of zitkamer. Kijk per ruimte naar het benodigde licht.

Energie- en milieubewust keuzes maken

Bij het kiezen van de juiste verlichting houd je ook rekening met duurzaamheid. LED-verlichting is de meest duurzame keuze en gaat veel langer mee dan de traditionele spaarlamp. Hierdoor hoef je een lamp dus ook veel minder vaak te vervangen. LED lampen zijn dus beter voor het milieu én LED lampen zijn ook sfeervol in het interieur. LED-verlichting is namelijk in verschillende lichtkleuren verkrijgbaar zoals van helder wit tot warm wit. En zelfs in vrolijke en felle kleuren! Wist je dat je de nieuwste LED-lampen zelfs gemakkelijk dimt tot de perfecte sfeer in huis?

Goede LED-verlichting voor een werkkamer.

Goede LED-verlichting voor een werkkamer.

De retro lamp met LED-verlichting

De tijd waarin je alleen voor de LED lamp met helder wit licht koos is voorbij! Tegenwoordig brengt het licht van een LED-lamp veel meer sfeer en warmte. Niet alleen de lichtkleuren van LED zijn erop vooruitgegaan, ook het uiterlijk. De retro variant van de LED lamp ziet er precies uit als een oude gloeilamp. Hierdoor krijg je die sfeervolle ‘vintage’ uitstraling in het interieur. Kortom: een mooie lichtkleur, een fraai uiterlijk én veel zuiniger dan een gloeilamp.

Bekijk ook

Gratis kaartjes voor de vt wonen & design beurs 2 t/m 7 oktober

Yes, het is bijna zover! De vt wonen & design beurs in de RAI vindt …

Bekijk

Vrolijke beestenboel in huis met Bambi

Eerder spotte we al de schattige tafel van Caroline Olsson met de naam Bambi. Het …

Bekijk

De onderwaterwereld op jouw muren met dit KEK Amsterdam behang

Het lifestylemerk KEK Amsterdam heeft een super gaaf behangcollectie ontwikkeld: Underwater Jungle. Jouw muren komen …

Bekijk

Geef je terras een upgrade: vijf ideeën

Het terras is de plaats waar je als je geluk hebt een groot deel van …

Bekijk