Maak zelf een voorzetraam van plexiglas!

  • 07 mei 2017

  • Door Woonhome.nl

Bij lang niet alle ramen is dubbele beglazing mogelijk. In dat geval kun je kiezen voor een plexiglas voorzetraam. Je profiteert dan van dezelfde voordelen als bij dubbele beglazing: het biedt thermische isolatie en het werkt geluiddempend. Daarnaast beschermt het je bestaande raam (erg handig bij glas in lood-ramen). Hoe lastig de vorm van het raam ook is, je kunt altijd zelf een voorzetraam maken met plexiglas. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Verschillende soorten plexiglas voor jouw raam

Voor ramen met lastige vorm of glas in lood-ramen betreft is plexiglas de ideale oplossing als dubbele beglazing. Hiervoor kies je uit verschillende soorten, maten en kleuren plexiglas in verschillende prijsklassen. Gekleurd plexiglas is makkelijk verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een donkere tint waardoor je meer privacy hebt. Of ga voor een artistieke look je garage- of wc-raam.


Plexiglas ter bescherming van je glas-in-lood-raam.

Plexiglas ter bescherming van je glas-in-lood-raam.

“Bij de meeste leveranciers kies je uit twee soorten plexiglas: het hoogwaardige ‘plexiglas GS’ of het goedkopere geëxtraheerde ‘plexiglas XT’. Voor een voorzetraam is het raadzaam om plexiglas GS te nemen. Dit type glas bevat minder spanning en gaat zeer lang mee.”

De juiste maat voor jouw voorzetraam

Voor de juiste afmeting moet je nagaan hoe je je voorzetraam wilt monteren. Wil je het glas binnen een kozijn ga dan voor een 5 millimeter kleiner formaat in zowel de breedte als de hoogte. Het voorzetraam zet door het temperatuurverschil namelijk nog uit. Monteer je tegen het kozijn aan, moet je voldoende ruimte nemen voor je schroeven. Voor het meest optimale effect ga je voor 4 millimeter dik plexiglas.

Plexiglas voor monumentale panden.

Plexiglas voor monumentale panden.

“In veel monumentale panden mag je geen kozijnen vervangen met dubbelglas. Dan zijn plexiglas platen een uitkomst voor isolatie.”

Zelf je voorzetraam van plexiglas zagen

De meeste leveranciers zagen je voorzetraam gratis . Maar in sommige gevallen moet je je voorzetraam zelf op maat te zagen. Bijvoorbeeld bij afwijkende raamvormen. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag met bij voorkeur een fijnvertand zaagblad. Laat bij het zagen de beschermfolie zitten wanneer je gaat zagen. En gebruik voor rechte lijnen een rechte lat met lijmtangen die je parallel aan de zaagsnede klemt. Zorg dat de zaag de juiste snelheid heeft en oefen maar een heel klein beetje druk uit zodat alle de zaag het werk doet.

Plexiglas op maar maken.

Plexiglas op maar maken.

Je plexiglas voorzetraam platen

Er zijn twee manieren om je voorzetraam te monteren. Monteer je tegen het kozijn, ga dan niet te dicht bij de rand zitten. Een gangbare methode is om de gaten op minimaal 2.5 x de plaatdikte afstand van de rand te houden. Gebruik schroeven die beschikken over een niet-verzonken kop. Zorg dat het boorgat minimaal een milimeter groter is dan de schroefdiameter en boor de plexiglasplaten eerst voor net een metaaboor. Voor de afwerking gebruik je foamtape waarmee je het voorzetraam helemaal afsluit waardoor het nog beter isoleert.Monteer je het plexiglas voorzetraam binnen het kozijn? Plak dan rondom het raam en tegen het kozijn allereerst foamtape. Je kunt ook voor meerdere lagen kiezen. Hierdoor kan alles meeveren wanneer het plexiglas uitzet. Daarnaast kun je het voorzetraam fixeren met glaslatten.

Geschreven door kunststofplatenshop.nl

Bekijk ook

Een unieke visgraat vloer in je interieur: PVC en Parket

De visgraat vloer is weer helemaal terug van weggeweest. Een geweldige houten vloer met een …

Bekijk

5 Tips voor het veilig vervoeren van je interieur tijdens een verhuizing

Verhuizen kan een stressvolle periode zijn. Het is belangrijk om je interieur veilig over te …

Bekijk

Een nieuwe design lamp die je terugneemt in de tijd

Een vintage gevoel hoeft niet altijd te ontstaan doordat een meubel authentiek is. Soms is …

Bekijk

Haute cuisine? Haute barbecue!

Ook in het tijdperk van de moderne keuken met keramische kookplaat blijft de barbecue populair. …

Bekijk