Veilig klussen: 5 tips

Veilig klussen: 5 tips

  • 07 juli 2018

  • Door Woonhome.nl

Klussen in huis is ontzettend leuk! Welke klus je ook uitvoert, het is altijd belangrijk om aan je eigen veiligheid te blijven denken. Je gezondheid en veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt treffen op gebied van veiligheid tijdens het klussen in huis.

Een oude jeans en shirt is handig tijdens het klussen! Je kan natuurlijk ook altijd gaan voor zo'n handig schort als deze!

Een oude jeans en shirt is handig tijdens het klussen! Je kan natuurlijk ook altijd gaan voor zo’n handig schort als deze!

Tip 1: Denk altijd aan veilige werkkleding

Ga nooit klussen in kleding die je naar kantoor of naar een leuk uitje aantrekt. Dat klinkt logisch en dat zou het ook moeten zijn! Zorg ervoor dat je niet je nieuwste outfit draagt. Doe vooral kleding aan die vies mag zijn en waar het niet erg van is als er gaten inkomen. Nog handiger: speciale werkkleding. Kies een set uit je kledingkast die je standaard aantrekt met klussen of ga juist voor speciale werkkleding. Werkkleding is vaak gemaakt van stevige stof en bevat handige extra’s. Denk bijvoorbeeld aan extra veel zakken voor al je tools of verstevigde stof bij de knieën, zodat je knieën en de broek minder snel beschadigen. Deze webwinkel biedt hierin een groot aanbod.

Tip 2: Bescherm je gezicht en ogen bij het klussen

Naast veilige kleding, is veiligheid voor je gezicht ook ontzettend belangrijk tijdens het klussen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een mondkapje of een veiligheidsbril. Een mondkapje is aan te raden wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld om iets te reinigen. Een mondkapje beschermt je tegen het inademen van deze stoffen. Ook voorkomt een mondkapje dat er stukjes in je mond terechtkomen, wanneer je bijvoorbeeld iets aan het slopen bent. Een veiligheidsbril heeft dezelfde functie. Deze bril beschermt je ogen tegen gevaarlijke stoffen of loskomende stukken bouwmateriaal.

Met klussen is het heel belangrijk om goede handschoenen te gebruiken!

Met klussen is het heel belangrijk om goede handschoenen te gebruiken!

Tip 3: Bescherm je handen

Ook het dragen van veiligheid handschoenen is geen overbodige luxe wanneer het gaat om klussen in huis. Je hebt verschillende soorten handschoenen. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen die je beschermen tegen vlekken of chemische stoffen. Handschoenen met extra grip bieden tegen het slopen of bouwen van bouwmateriaal een goede bescherming. Stem het soort handschoenen af op je klus, zodat je zeker weet dat je de juiste bescherming en grip hebt tijdens je klus. Laat je adviseren in de bouwmarkt of kijk online welke handschoenen er aansluiten op jouw klus.

Tip 4: Draag stevige schoenen

Misschien wel de belangrijkste tip: klus nooit op je blote voeten! Ook je All Stars zijn niet de meest geschikte schoenen om op te gaan klussen of iets gaat opknappen. Kies voor een stevige schoen. Met voorkeur klusschoenen met een stevige neus. Deze schoenen kunnen tegen een stootje en wanneer je per ongeluk gereedschap of iets anders laat vallen op je voet, zal je dat minder snel voelen aan je voeten.

Aan het klussen met veel geluid? Bescherm dan je oren met een goede gehoorbeschermer!

Aan het klussen met veel geluid? Bescherm dan je oren met een goede gehoorbeschermer!

Tip 5: Bescherm je oren

Ga je klussen met materiaal dat veel geluid maakt? Kies dan voor gehoorbescherming. Een gehoorbeschermer koop je gemakkelijk bij de bouwmarkt en hoef je eigenlijk niet meer te vervangen. Je legt het in je kluskist en iedere keer wanneer je klust met herrie, pak je de gehoorbeschermer erbij. Het is dus een kleine investering waar je een leven lang plezier van hebt. Zowel van de gehoorbeschermer, als van je eigen gehoor.

Al met al: denk aan je gezondheid en aan je eigen veiligheid wanneer je gaat klussen. Denk niet dat je even snel een klus kan oppakken in je korte broek en blote voeten, vergeet niet aan jezelf te denken.

Tip: Lees hier welke tools onmisbaar zijn tijdens het klussen.

Bekijk ook

5x dingen die je dit weekend ☔ kunt doen!

Hoewel er dit weekend weer regen voorspeld is, zijn er genoeg activiteiten die zich niet …

Bekijk

3 Simpele stappen om je keuken samen te stellen

De keuze tussen alle keukenstijlen en –soorten is gigantisch. Wil je een moderne of landelijke …

Bekijk

De beste verlichting voor in huis: de mooiste lampen

Ben je op zoek naar nieuwe lampen? Met ontzettend veel soorten en designs is het …

Bekijk

Tips voor een wit interieur door LENTstyles

Een wit interieur kan altijd en hoeft zeker niet saai te zijn. Door verschillende materialen …

Bekijk