Zo maak jij jouw dakkapel zo duurzaam mogelijk

Zo maak jij jouw dakkapel zo duurzaam mogelijk

  • 29 januari 2019

  • Door Woonhome.nl

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam wonen en passen energiebesparende maatregelen toe in hun woning. Een duurzame dakkapel is hier een goed voorbeeld van. Deze aanpassing aan je huis is goed voor de portemonnee én het milieu. Hoe zorg je ervoor dat jouw dakkapel zo duurzaam mogelijk is?

Met zonnepanelen op je dakkapel kun jij jezelf voorzien van je eigen elektriciteit!

Met zonnepanelen op je dakkapel kun jij jezelf voorzien van je eigen elektriciteit!

Kies voor duurzame materialen

Een duurzame dakkapel begint bij de keuze voor duurzame materialen. Kies bij voorkeur voor een dakkapel gemaakt van kunststof of duurzaam hout. Kunststof dakkapellen isoleren erg goed, waardoor je flink bespaart op de stookkosten. Daarnaast kun je kunststof recyclen. Meestal zijn de kosten van deze materialen niet eens veel hoger dan andere, minder duurzame, materialen. Voor een dakkapel van kunststof of duurzaam hout, betaal je ongeveer € 3500,-. Vergeet ook niet om altijd te kiezen voor een lokale vakman. Deze vakman hoeft minder ver te reizen, dus is er sprake van minder CO2-uitstoot. Ook de keuze voor de beglazing kun je vanuit een duurzaam oogpunt maken. Kies bijvoorbeeld voor HR++ glas. Dit is dubbelglas, bestaande uit glas met een extra isolatie coating.

Kies bij het maken van je dakkapel voor duurzame materialen zoals kunststof of duurzaam hout.

Kies bij het maken van je dakkapel voor duurzame materialen zoals kunststof of duurzaam hout.

Plaats zonnecollectoren of zonnepanelen op het dak

Je kunt de dakkapel nog duurzamer maken door op het dak zonnepanelen of zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler te plaatsen. Zonnepanelen zijn bij de meeste mensen wel bekend: dit zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Op deze manier kun je in jouw eigen energiebehoefte voorzien. Een zonnecollector vangt de warmte van de zon op. Deze warmte gebruik je dan vervolgens voor het verwarmen van water. Dit gebeurt in de zonneboiler. Dit warme water kun je vervolgens gebruiken om te douchen of te koken. Vergeet niet om bij het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren rekening te houden met de ballast van de dakkapel. Anders zijn deze collectoren en panelen een zeer gemakkelijke prooi voor de wind. De hoeveelheid ballast die noodzakelijk is, hangt weer af van de hoogte van de dakkapel. Ook is dit afhankelijk van of de dakkapel in een bebouwd of onbebouwd gebied staat.

Zorg voor een goede isolatie

Wist jij dat drie van de vier woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn? Als de isolatie op zolder niet op orde is, maakt het niet uit hoe ‘groen’ de dakkapel is. Als de woning slecht geïsoleerd is, gaat er namelijk veel warmte verloren. Door het aanbrengen van dakisolatie, kun je als huiseigenaar een hoop energie besparen. Daarnaast is er sprake van meer wooncomfort. Het is dus verstandig om, bij het plaatsen van een dakkapel, gelijk de gehele zolder te isoleren.

Voor een extra isolatie kun je het beste kiezen voor HR++ glas, dit glas zorgt voor een extra isolatie.

Voor een extra isolatie kun je het beste kiezen voor HR++ glas, dit glas zorgt voor een extra isolatie.

Kies voor een groene energieleverancier

Bij een duurzame dakkapel hoort ook een duurzame energieleverancier. Er zijn tientallen energieleveranciers die groene stroom leveren. Dit is stroom die opgewekt is met windmolens en zonnepanelen. Je kunt een vergelijkingswebsite gebruiken om energiecontracten van duurzame energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere energieleverancier.

Bekijk ook

Je woning een nieuwe uitstraling geven

Iedereen is op zoek naar zijn of haar droomhuis. Maar die krijg je niet vanzelf. …

Bekijk

De beste trapliften voor elke situatie

Sommige huizen zijn ideaal geschikt om tot je 90ste in te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld …

Bekijk

Drie manieren voor het efficiënt isoleren van je huis

Goede isolatie van je huis heeft veel voordelen. Je houdt de energierekening laag, woont duurzamer …

Bekijk

Designvloer van MeisterDesign: de nieuwste generatie vinylvloeren

De Duitse vloerenproduct MeisterWerke komt met een speciaal assortiment vinylvloeren: Rigid Core. Deze nieuwste generatie …

Bekijk