En Suite

En Suite

Wat is ‘en suite’? Of ook wel kamer of suite genoemd. De naam ‘en suite’ is een veel gebruikte benaming voor een combinatie van twee kamers. Denk hierbij aan de populaire combinatie van een slaapkamer met een badkamer. Maar ook de klassieke voorkamer en een achterkamer noemt men een en suite.

En suite en het gebruik van deuren

Tegenwoordig kennen we een combinatie van twee kamers voornamelijk van een suite badkamer aan een slaapkamer. Maar vroeger plaatste men deuren tussen de voorkamer en achterkamer. De voorkamer is om bezoek te ontvangen en de achterkamer is de woonkamer.

Modern gebruik van en suites

Moderne en suite met zwart stalen constructie.

Moderne suite verbinding met zwart stalen constructie.

Het gebruik van en suite deuren vandaag de dag is anders in sommige gevallen. Soms dient de achterkamer als een kinderkamer of slaapkamer. Maar er zijn ook bewoners die de en suite deuren altijd open laten staan.

En suite deuren uit de jaren 30

En suite deuren zijn  vaak terug te zien in huizen uit de jaren 30′. Hier bevinden zich schuifdeuren tussen de twee kamers die men meestal achter of tussen kasten schuift. In de kasten aan beide zijdes is er dan veel ruimte gecreëerd voor opbergmogelijkheden of een boekenkast. In sommige gevallen is er geen kastruimte gecreëerd maar enkel een stuk wand te zien. De en suite deuren zijn geheel van hout gemaakt met panelen, sierglas of glas in lood. Hierdoor komt er meer licht in de andere ruimte terecht.

Verdwijning en opkomst van en suites

Vanaf de jaren 70′ deden de doorzonwoningen hun intreden. Veel licht en een grote open ruimte was belangrijk in een huis. Veel en suites zijn in die tijd verwijderd. In de laatste decennium zijn veel en suites weer hersteld. En zijn er ook nieuwe vormen terug gekomen, zoals industriële stalen constructies met openslaande deuren.

Jaren 30' woning met schuifdeuren naar de woonkamer. Bron foto: Het Utrechts Archief

Jaren 30′ woning met schuifdeuren naar de woonkamer. Bron foto: Het Utrechts Archief

Slaapkamer met badkamer suite

Velen hotels hebben tegenwoordig een slaapkamer met badkamer suite. Hierbij bevindt de badkamer zich in dezelfde ruimte als de slaapkamer. Er is ook een andere oplossing die men vaak toepast in een en suite situatie. In plaats van één grote ruimte, plaatst men glazen wanden om de badkamer te scheiden van de slaapkamer. Visueel lijkt het één ruimte maar het vocht scheidt men hierdoor van het slaapgedeelte. Het kan een onderdeel worden van je design badkamer.

Bekijk ook

Brutalisme

Tags: Wooninspiratie

Het brutalisme is een stroming binnen de architectuur en interieurarchitectuur van de jaren 50 tot …

Bekijk

Eclectisch

Tags: Wooninspiratie, Woontrends

De term eclectisch is een veelgebruikte term in de kunst- en interieurwereld. Eclectisch verwijst naar …

Bekijk

En Suite

Tags: Badkamer, Slaapkamer

Wat is 'en suite'? Of ook wel kamer of suite genoemd. De naam 'en suite' …

Bekijk

Gewelf

Tags: Design & concepts, Kunst & cultuur

Een gewelf is een bouwtechnische term. Het is een gebogen overdekking van een ruimte. De bouwconstructie van een …

Bekijk

Luifel

Tags: Kunst & cultuur, Tuin & Terras

Wat is een luifel en waar gebruikt men het? Het is een term uit de …

Bekijk